Eurovision: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Μάλμε κατά του πολέμου στη Γάζα

Eurovision: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Μάλμε κατά του πολέμου στη Γάζα

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο φετινός διαγωνισμός θα είναι ο πιο πολιτικά φορτισμένος στα 68 χρόνια της ιστορίας του

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες διαδηλωτές με παλαιστινιακές σημαίες διαδηλώνουν στο Μάλμε της Σουηδίας, ανήμερα του 2ου ημιτελικού της Eurovision. Οι συγκεντρωμένοι ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα ενώ διαμαρτύρονται για τη συμμετοχή του Ισραήλ στον μουσικό διαγωνισμό. 

Η Eurovision υπολογίζεται ότι παρακολουθείται από τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο φετινός διαγωνισμός θα είναι ο πιο πολιτικά φορτισμένος στα 68 χρόνια της ιστορίας του. Εδώ και εβδομάδες, καλλιτέχνες και ακτιβιστές καλούν τη Eurovision να απαγορεύσει τη συμμετοχή του Ισραήλ λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα.

Eurovision: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Μάλμε κατά του πολέμου στη Γάζα-1
Φωτ.: Reuters

Στο κέντρο του Μάλμε, το απόγευμα της Πέμπτης, ο ήχος των ελικοπτέρων της αστυνομίας που έκαναν κύκλους επισκίαζε τα συνθήματα «Eurovision ντροπή σου! Το αίμα είναι και στα χέρια σας!» και «Ελευθερία στην Παλαιστίνη!». «Χιλιάδες έχουν πεθάνει. Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή για οποιοδήποτε άλλο γεγονός. Αν έχεις σκοτώσει 40.000 ανθρώπους, δεν θα πρέπει να συμμετέχεις», ανέφερε ένας από τους διαδηλωτές στην Washington Post.

Eurovision: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Μάλμε κατά του πολέμου στη Γάζα-2
Φωτ.: Reuters

Το Ισραήλ με την 20χρονη τραγουδίστρια, Εντεν Γκολάν αναμένεται να εμφανιστεί στον ημιτελικό της Πέμπτης. Σε πρόβα τζενεράλε που πραγματοποίησε την Τετάρτη, η Γκολάν τραγούδησε εν μέσω αποδοκιμασιών και συνθημάτων για την ελευθερία της Παλαιστίνης

Η 20χρονη φέρεται επίσης να έχει δεχτεί απειλές θανάτου με την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), να καταδικάζει τον περασμένο μήνα την παρενόχληση συμμετεχόντων. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Ρόμεν Μπαρ επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Shin Bet, επισκέφθηκε το Μάλμε την περασμένη εβδομάδα για να επιθεωρήσει την ασφάλεια για την αντιπροσωπεία της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT