#MeToo στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας: Οι γυναίκες στρατιώτες σπάνε τη σιωπή

#MeToo στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας: Οι γυναίκες στρατιώτες σπάνε τη σιωπή

«Το να δέχεσαι σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση, ακόμη και όταν είσαι στρατιώτης, σε καθιστά θύμα», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί ενεργοποίησε ειδική ομάδα για την καλύτερη προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των δραστών σεξουαλικής βίας στον στρατό, όπως γνωστοποίησε με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde.

Η ομάδα θα επανεξετάσει τις πειθαρχικές διαδικασίες και «θα καταλήξει σε συγκεκριμένες συστάσεις που θα καθοδηγούν τους διοικητές».

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης εντός του στρατού, θεσμού όπου παραδοσιακά επικρατεί σιωπή γύρω από τέτοια ζητήματα.

Η κίνηση έρχεται λόγω της αυξανόμενης πίεσης, αφότου οι γυναίκες στρατιώτες άρχισαν φέτος να καταγγέλλουν σεξουαλική βία, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στο Κοινοβούλιο τα πορίσματα

«Ενας στρατιώτης κατατάσσεται στον στρατό της Γαλλίας για να προστατεύσει, ποτέ για να επιτεθεί. Οπότε, ναι, το να δέχεσαι σεξουαλική επίθεση ή παρενόχληση, ακόμη και όταν είσαι στρατιώτης, σε καθιστά θύμα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Λεκορνί στο άρθρο.

Η κίνηση έρχεται εν μέσω ευρύτερης πολιτισμικής αναμέτρησης με τον σεξισμό και τη βία που σχετίζεται με το φύλο στη Γαλλία, η οποία υπογραμμίζεται από πρόσφατες υποθέσεις υψηλού προφίλ με γνωστές προσωπικότητες από την πολιτική, τις επιχειρήσεις θεάματος, τον αθλητισμό και τον ακαδημαϊκό χώρο να αντιμετωπίζουν κατηγορίες.

Η ειδική ομάδα θα αξιολογήσει τα μέτρα πρόληψης, την προστασία των θυμάτων και τις κυρώσεις κατά των επιτιθέμενων μέχρι το τέλος Μαΐου. Τα πορίσματα και οι συστάσεις θα παρουσιαστούν στο Κοινοβούλιο.

Με πληροφορίες από Le Monde, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT