Ρωσία: Ο Πούτιν διόρισε εκ νέου τον Μισούστιν στη θέση του πρωθυπουργού

Ρωσία: Ο Πούτιν διόρισε εκ νέου τον Μισούστιν στη θέση του πρωθυπουργού

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διόρισε για ακόμα μία φορά στη θέση του πρωθυπουργού τον Μιχαήλ Μισούστιν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά την έγκριση του διορισμού του από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν είναι ένας τεχνοκράτη που βοήθησε τον Πούτιν να αντεπεξέλθει με τις ανάγκες της εισβολής στην Ουκρανία και τις οικονομικές προκλήσεις που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις.

Οπως σημειώνει το Reuters, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία αντιπολίτευση στο ρωσικό κοινοβούλιο, το οποίο έχει υποστηρίξει τον Πούτιν σε όλες τις αποφάσεις του, συμπεριλαμβανομένης της εισβολής του Φεβρουαρίου του 2022.

Οι βουλευτές του κατ’ όνομα αντιπολιτευόμενου Κομμουνιστικού Κόμματος απείχαν από την ψηφοφορία.

Όπως υπαγορεύει ο νόμος, η κυβέρνηση παραιτήθηκε λίγο πριν ο Πούτιν ορκιστεί για άλλη μια εξαετή θητεία την Τρίτη.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν σχεδιάζει μεγάλο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχουν ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπεύθυνος για την άμυνα της Ρωσίας από το 2012, και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, υπεύθυνος για τη διπλωματία της Ρωσίας επί δύο δεκαετίες.

Ο Μισούστιν πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις του στον Πούτιν και το κοινοβούλιο.

Η διατήρηση της κυβέρνησής του ανέπαφη θα έστελνε ένα μήνυμα σταθερότητας και ικανοποίησης του Πούτιν από την πρόοδο της ομάδας του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, λένε οι αναλυτές.

Ενας χαμηλού προφίλ γραφειοκράτης

Ο Μισούστιν, ένας γραφειοκράτης καριέρας, λέγεται ότι δεν είχε πολιτικές φιλοδοξίες πριν ο Πούτιν τον επιλέξει ως πρωθυπουργό το 2020. Χωρίς ιστορικό στις υπηρεσίες ασφαλείας, δεν ανήκει στη λεγόμενη φράξια των siloviki (ισχυρών ανδρών), των βετεράνων των μυστικών υπηρεσιών που βρίσκονται στο περιβάλλον του Πούτιν.

Ωστόσο, διατηρώντας χαμηλό προφίλ, ο Μισούστιν πιστώνεται ότι κράτησε τη ρωσική οικονομία όρθια μετά το πλήγμα των κυρώσεων που δυσκόλεψαν σημαντικά τη χρηματοδότηση των ρωσικών επιχειρήσεων και περιόρισαν τις αγορές για τους τεράστιους φυσικούς πόρους της χώρας.

Πριν γίνει πρωθυπουργός, ο Μισούστιν ήταν επικεφαλής της ομοσπονδιακής φορολογικής υπηρεσίας για μια δεκαετία, όπου του πιστώθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εσόδων.

Τον Οκτώβριο, με τη Ρωσία να αντιμετωπίζει αυξανόμενες κυρώσεις, ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για πολίτες και εταιρείες από 25 φιλικές χώρες -μεταξύ των οποίων η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Καζακστάν και η Λευκορωσία- για να επενδύσουν στη Ρωσία.

Σε μια επικίνδυνη στιγμή για τον Πούτιν τον περασμένο Ιούνιο, ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο, καθώς μια αποτυχημένη ανταρσία μισθοφόρων που πολεμούσαν στην Ουκρανία είχε αποτελέσει «πρόκληση για τη σταθερότητά της».

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT