ΟΗΕ: Ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης

ΟΗΕ: Ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης

Το ψήφισμα για την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ψήφισμα που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την επέκταση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση.

Αναλυτικά, 143 χώρες ψήφισαν υπέρ, εννέα κατά ενώ 25 απείχαν. Στην ψηφοφορία, αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος, γεγονός που σημαίνει ότι μια παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη θα προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να «επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Η αμερικανική αποστολή σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πληροί τα κριτήρια για την ένταξη στον ΟΗΕ και ότι το ψήφισμα δεν επιλύει ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά το παρελθόν σχετικά με την ένταξη της Παλαιστίνης.

Η Παλαιστίνη κατέχει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή στο διεθνές όργανο, γεγονός που της επιτρέπει να συμμετέχει σε συναντήσεις για θέματα που αφορούν την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή. 

Οι ΗΠΑ είχαν τονίσει, πριν την ψηφοφορία, ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί το ψήφισμα, θα ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το ψήφισμα θα μπορούσε να διευρύνει το δικαίωμα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη να συμμετέχει με εκπροσώπους που θα μπορούν να λάβουν το λόγο σε συνεδριάσεις για όλα τα θέματα, αλλά χωρίς δικαιώματα «πλήρους μέλους» στις ψηφοφορίες.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT