Νέα κόντρα Μελόνι – ΜΚΟ για το μεταναστευτικό

Νέα κόντρα Μελόνι – ΜΚΟ για το μεταναστευτικό

Η Ιταλία απαγορεύει στο εξής στα αεροσκάφη των ΜΚΟ να χρησιμοποιούν για επιχειρήσεις διάσωσης τα αεροδρόμια της Σικελίας. Άμεση η αντίδραση των οργανώσεων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο πριν αυξηθούν οι ροές μεταναστών από την βόρεια Αφρική λόγω θέρους, η Ιταλία αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλα τα αεροσκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων να απογειώνονται από αεροδρόμια της Σικελίας. 

Πρόκειται για μία απόφαση, την οποία υπογράφει η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac με την αιτιολογία πως «οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πρέπει να συντονίζονται αποκλειστικά και μόνον από την γενική διεύθυνση της Ακτοφυλακής της Ρώμης».

Οπως προσθέτει η Enac, η χρήση αεροσκαφών που ανήκουν σε ΜΚΟ με στόχο τον εντοπισμό πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα εκείνων που επιβαίνουν στα πλωτά μέσα».

Η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch ωστόσο απέρριψε την λογική αυτή και, ως άμεση απάντηση, αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αεροσκάφος της Sea Bird, το οποίο απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Λαμπεντούζα.

Υπεύθυνοι της ΜΚΟ διαμαρτύρονται ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση υιοθετήθηκε στην Ιταλία για λόγους «πολιτικής προπαγάνδας» ενόψει των Ευρωεκλογών. «Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας, έστω και αν χρειαστεί να θέσουμε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη μας. Η απόφαση αυτή καταπατά το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να ενοχλούμε όσους θα ήθελαν να αποκρύψουν τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στην Μεσόγειο», δήλωσε η οργάνωση Sea Watch.

Και άλλες οργανώσεις, όπως η SOS Meditarranee και η SOS Humanity, επίσης αντιτίθενται στην απόφαση και κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται συνυπεύθυνη «για τους θανάτους στην Μεσόγειο».

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης απαντούν ότι ανάλογο μέτρο είχε υιοθετηθεί και το 2019, αμέσως μετά την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Είναι σαφές πάντως ότι το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα επικρατήσουν στη δημόσια συζήτηση μέχρι τις Ευρωεκλογές. Η Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της, υπογραμμίζουν ότι κατάφεραν να πετύχουν την κινητοποίηση της Ευρώπης στο θέμα και με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Τυνησία.

Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση όμως θεωρεί ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε μέτρα «βιτρίνα» χαρακτηρίζοντας ως τέτοια τη συμφωνία με την Αλβανία για μεταφορά αιτούντων άσυλο.

Παράλληλα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την ανάγκη μίας ουσιαστικής ένταξης των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.

Πηγή Deutsche Welle

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT