Βρετανία: Στο μικροσκόπιο αντικαταθλιπτικά για αυτοκτονίες

Βρετανία: Στο μικροσκόπιο αντικαταθλιπτικά για αυτοκτονίες

Πάνω από 30 από τα πιο διαδεδομένα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επανεξεταστούν από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 30 από τα πιο διαδεδομένα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επανεξεταστούν από τη βρετανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων, με φόντο στοιχεία για εκατοντάδες θανάτους που συνδέονται με αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμούς ατόμων στα οποία είχε συνταγογραφηθεί σχετική αγωγή, όπως μεταδίδει ο Independent.  

Τα φάρμακα, μεταξύ των οποίων είναι και το Prozac, και τα οποία συνταγογραφούνται σε εκατομμύρια άτομα, θα εξεταστούν από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), καθώς οικογένειες στην Βρετανία εκφράζουν ανησυχία για την επάρκεια των μέτρων ασφαλείας, για την προστασία όσων λαμβάνουν φάρμακα. 

Οπως μεταδίδει ο Independent, η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα των σημερινών προειδοποιήσεων, σύμφωνα με επιστολή της υπουργού ψυχικής υγείας Μαρία Κόφιλντ που επικαλείται το βρετανικό μέσο. 

Η χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στην Αγγλία σημείωσε τεράστια αύξηση, με περίπου 85 εκατομμύρια συνταγές την περίοδο 2022-23, από 58 εκατομμύρια το 2015-16, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS).

Ο Νάιτζελ Κρισπ, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας Beyond Pills, δήλωσε στην Independent: «Η υπερσυνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών έχει τεράστιο κόστος υπό το πρίσμα του ανθρώπινου πόνου, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται και στη συνέχεια αγωνίζονται να τα κόψουν – και σπαταλά ζωτικούς πόρους του NHS».

Η επανεξέταση έρχεται καθώς προέκυψε ότι περισσότερα από 515 συμβάντα που αφορούν αυτοκτονικό ιδεασμό και αυτοτραυματισμό, έχουν καταγραφεί από το 2000. Ορισμένα αντικαταθλιπτικά έχουν χορηγηθεί σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών.

Οπως σημειώνει ο Independent, στις παρενέργειες πολλών αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνονται σκέψεις αυτοκτονίας και άγχος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αριστείας για την Υγεία και την Φροντίδα, αν και αυτές οι παρενέργειες θεωρούνται γενικά ασυνήθιστες. 

Με πληροφορίες από Independent 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT