Διπλωματικός πόλεμος για το Παλαιστινιακό

Διπλωματικός πόλεμος για το Παλαιστινιακό

Ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την αναγνώριση κράτους – Ευρωπαϊκές χώρες θα κινηθούν μονομερώς, λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ενώ η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας βρισκόταν σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης ύστερα από την ισραηλινή εισβολή στη Ράφα και την πλήρη διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, οι Παλαιστίνιοι μετέφεραν στον ΟΗΕ τη μάχη για τη διεθνή αναγνώριση ανεξάρτητου κράτους.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του σχεδίου απόφασης το οποίο παρέχει στους Παλαιστινίους πρόσθετα «δικαιώματα και προνόμια», ενώ ταυτόχρονα παροτρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως το 194ο πλήρες μέλος του διεθνούς οργανισμού.

Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η Γενική Συνέλευση δεν διαθέτει δυνατότητα επιβολής των ψηφισμάτων της, τα οποία έχουν περισσότερο χαρακτήρα πολιτικού βαρόμετρου της διεθνούς κοινότητας. Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει κατ’ επανάληψιν βέτο σε σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έρχονταν σε αντίθεση με τη βούληση της ισραηλινής κυβέρνησης, και θεωρείται βέβαιο ότι θα κάνουν το ίδιο αν η πρόταση για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους φτάσει στο κορυφαίο όργανο του ΟΗΕ στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η ομάδα επαφής των αραβικών κρατών για το Παλαιστινιακό (Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Κατάρ, Εμιράτα) παρέδωσε στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Ριάντ, κοινή πρόταση στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, η οποία προέβλεπε διεθνή αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προτού αρχίσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έκανε δεκτή την πρόταση, θεωρώντας ότι δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες.

Μιλώντας στο ισπανικό ραδιοφωνικό δίκτυο RNE, ο εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, κατά τις οποίες Ισπανία, Ιρλανδία, Μάλτα και Σλοβενία θα αναγνωρίσουν μονομερώς, στις 21 Μαΐου, την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος. «Είναι μια συμβολική πράξη πολιτικής φύσης. Περισσότερο από αναγνώριση κράτους, είναι αναγνώριση του δικαιώματος ενός κράτους να υπάρχει», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το Ισραήλ ολοκλήρωσε την περικύκλωση της Ράφας, απ’ όπου 110.000 Παλαιστίνιοι έχουν ήδη διαφύγει, ενώ εξαντλούνται τρόφιμα και καύσιμα.

Στην Αθήνα, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναγνωρίσει μονομερώς παλαιστινιακό κράτος, αλλά θα ψήφιζε το χθεσινό σχέδιο απόφασης για ενισχυμένα δικαιώματα των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, επιμένοντας στη θέση αρχής ότι «η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος πρέπει να είναι αποτέλεσμα αμοιβαίας συμφωνίας στη βάση των δύο κρατών».

Στο μεταξύ, η Υπηρεσία Παλαιστινίων Προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA) έκλεισε τα γραφεία της στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ όταν Ισραηλινοί άναψαν φωτιές στις παρυφές του οικοδομικού συγκροτήματος όπου βρίσκονται τα γραφεία. Ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, έκανε λόγο για «εξωφρενική εξέλιξη», καθώς «για μία ακόμη φορά η ζωή μελών του προσωπικού μας τίθεται σε κίνδυνο». Οργισμένο πλήθος ένοπλων ανδρών θεάθηκε έξω από το οικοδομικό συγκρότημα να φωνάζει «Κάψτε τα Ηνωμένα Εθνη».

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωνε την περικύκλωση της πόλης της Ράφας, απ’ όπου στο τριήμερο μετά την έναρξη της εισβολής έφυγαν τουλάχιστον 110.000 Παλαιστίνιοι, όπως ανέφερε ο Γιώργος Πετρόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), στην υπό πολιορκία παλαιστινιακή πόλη. Επισήμανε επίσης ότι η κατάσταση είναι απολύτως κρίσιμη, αφού η ισραηλινή εισβολή έχει διακόψει εντελώς τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και καυσίμων.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, επανέλαβε την αντίθεση της κυβέρνησης Μπάιντεν σε ενδεχόμενη, μεγάλης κλίμακας επιδρομή των Ισραηλινών στη Ράφα, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο «στην πραγματικότητα θα ενισχύσει τη θέση της Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Τόσο το Ισραήλ όσο και η Χαμάς αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις του Καΐρου την Πέμπτη. Εξάλλου, χθες, ο Αντονι Μπλίνκεν αναμενόταν να καταθέσει στο Κογκρέσο έκθεση για το κατά πόσον τα ισραηλινά στρατεύματα που επιχειρούν στη Γάζα παραβιάζουν τους όρους που συνοδεύουν την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT