Ε.Ε: Χαιρετίζει το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Δεσμεύεται σε λύση στη βάση των δύο κρατών – Αναμένεται αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τέσσερα τουλάχιστον κράτη μέλη της Ε.Ε

Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε χθες και χορηγεί νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνοντας λόγο για «ιστορικής σημασίας» ψηφοφορία, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευση του «μπλοκ» για λύση στη βάση των δύο κρατών.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το αποτέλεσμα της ιστορικής σημασίας ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αφορά την παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, όπου η πλειοψηφία των κρατών ψήφισε υπέρ» σημειώνει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όπου 143 χώρες ψήφισαν υπέρ, εννέα κατά και απείχαν 25, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει ότι «η Παλαιστίνη έλαβε σαφή στήριξη να ενισχύσει το καθεστώς του παρατηρητή με επιπρόσθετα δικαιώματα και προνόμια».

Επίλυση με βάση τη λύση των δύο κρατών

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, η ανακοίνωση της Ε.Ε υπενθυμίζει παράλληλα «τη μακροχρόνια δέσμευσή της για μια δίκαιη και συνολική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, με βάση τη λύση των δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχόμενο, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης, που ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση, και με την Ιερουσαλήμ να χρησιμεύει ως η μελλοντική πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

«Η Ε.Ε θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά την οικοδόμηση του Παλαιστινιακού κράτους καθώς και την ενίσχυση των παλαιστινιακών θεσμών και της ικανότητάς τους στο πλαίσιο της προετοιμασία μιας μελλοντικής κρατικής υπόστασης» τονίζει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εκ μέρους των 27 κρατών -μελών της Ένωσης.

Για το «μπλοκ» των 27 είναι «κρίσιμης σημασίας να αποκατασταθεί ο πολιτικός ορίζοντας προς τη λύση των δύο κρατών».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την Ε.Ε να εμφανίζεται «έτοιμη να εργαστεί μαζί με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή καθώς και τους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες προς αυτό το στόχο».

Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος, που σημαίνει ότι μία παλαιστινιακή υποψηφιότητα για ένταξη θα προωθηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να «επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά» με τις ΗΠΑ ωστόσο να δηλώνουν ήδη ότι θα ασκήσουν βέτο.

Επικείμενη αναγνώριση από κράτη μέλη της Ε.Ε

Από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε έχει ενδιαφέρον ότι καταψήφισαν η Τσεχία και η Ουγγαρία, χώρες που ωστόσο έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη από το 1988, πριν όμως γίνουν μέλη του «μπλοκ».

Κάποια άλλα κράτη μέλη ανέμεναν πάντως τη ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να προχωρήσουν σε αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Την περασμένη Πέμπτη Ζοζέπ Μπορέλ αποκάλυψε, μάλιστα, ότι Ισπανία, Ιρλανδία και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε σχεδιάζουν να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη στις 21 Μαΐου.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, Ιρλανδίας, Σλοβενίας και Μάλτας είχαν ήδη γνωστοποιήσει από τον περασμένο Μάρτιο την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στα πρώτα βήματα αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, θεωρώντας πως η λύση στη βάση των δύο κρατών είναι απαραίτητη για μια «βιώσιμη ειρήνευση» στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξή του σε ισπανικό ραδιόφωνο εάν τελικά στις 21 Μαΐου Ισπανία, Ιρλανδία και άλλα κράτη μέλη θα αναγνωρίσουν τελικά Παλαιστινιακό κράτος, ο Μπορέλ δήλωσε «ναι» προσθέτοντας και την Σλοβενία.

«Πρόκειται για συμβολική πράξη πολιτικής φύσεως» τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγώντας ότι δεν αφορά την αναγνώριση μιας επιθυμίας αυτού του κράτους να υπάρχει». Εκτίμησε παράλληλα ότι και άλλα κράτη μέλη όπως το Βέλγιο θα προχωρήσουν σε ανάλογη κίνηση.

Το κρατικό ραδιόφωνο της Ιρλανδίας RTE είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι Ισπανία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Μάλτα θα περίμεναν πρώτα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Ηνωμένα Έθνη, προτού προχωρήσουν σε κοινή αναγνώριση στις 21 Μαΐου.

Η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει έως τώρα ανακοινώσει την ημερομηνία, ενώ ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ έχει αναφέρει ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη έως τα μέσα Ιουνίου.

MHT