Χακάν Φιντάν: Ερντογάν και Μητσοτάκης θέλουν να επιλύσουν ιστορικά προβλήματα

Χακάν Φιντάν: Ερντογάν και Μητσοτάκης θέλουν να επιλύσουν ιστορικά προβλήματα

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αγκυρα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αγκυρα, καθώς και στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, kατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό του.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα αποτέλεσε «ανταποδοτική επίσκεψη» για το ταξίδι του Ερντογάν στην Ελλάδα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Χακάν Φιντάν, οι δύο πολιτικοί ηγέτες, «οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία με την υποστήριξη του λαού» μετά τις εκλογές του 2023, «έχουν τη βούληση να μεταφέρουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε υψηλότερο επίπεδο, να επιλύσουν προβλήματα που κληρονομήσαμε από την πρόσφατη και μακρινή μας ιστορία, επιλύοντάς τα με τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών».

Κάνοντας λόγο για «θετικά βήματα» της Ελλάδας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε πως «το καλό είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ανοικτό τρόπο, αλλά και στις κατάλληλες βάσεις».

«Με τον Ελληνα ομόλογό μου, συζητάμε άνετα για πολλά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, ιδιαίτερα για το Αιγαίο και τις μειονότητες. Πώς μπορούμε να λύσουμε τρέχοντα ζητήματα, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε μακροχρόνια προβλήματα, τι μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η αύξηση της τρέχουσας έντασης. Ολα αυτά συζητιούνται τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και στη βάση της δημιουργίας ενός μόνιμου μηχανισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Παράλληλα, ο Χακάν Φιντάν στάθηκε στο ζήτημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και αναφέρθηκε στις τακτικές συναντήσεις μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών και της υπηρεσίας Πληροφοριών με την ελληνική πλευρά.

«Οπως γνωρίζετε, εδώ και χρόνια βλέπουμε ότι τρομοκράτες που έφευγαν από την Τουρκία, πρώτα πήγαιναν στην Ελλάδα και στη συνέχεια διασκορπίζονταν σε διάφορα μέρη της Ευρώπης, ενώ όσοι δεν διασκορπίζονταν παρέμεναν εκεί και δημιουργούσαν στρατόπεδα. Με την κατάργηση του στρατοπέδου στο Λαύριο, είδαμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ουσιαστικά εξάλειψε μια προβληματική κατάσταση εντός της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό. Αυτή ήταν μια σημαντική εξέλιξη».

Τουρισμός και οικονομία

«Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο το Αιγαίο μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά σε έργα που σχετίζονται με την οικονομία, τον τουρισμό και την κοινή ανάπτυξη. Βλέπουμε ότι ο τουρισμός είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Από την άποψη αυτή, βλέπουμε ότι οι επιχειρηματίες μας αξιοποιούν όλο και περισσότερο τη θέλησή τους για αμοιβαίες επενδύσεις. Ειλικρινά, τις ενθαρρύνουμε», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρός μας τόνισε ότι πρέπει να καταβάλουμε πολύ σοβαρές προσπάθειες για να αυξήσουμε τον όγκο του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, πρότεινε οι δύο χώρες να μοιραστούν και να προωθήσουν από κοινού την τουριστική αγορά, θέτοντας κοινούς τουριστικούς στόχους».

Για το θαλάσσιο πάρκο

Ο Χακάν Φιντάν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιφυλάξεις της Τουρκίας σχετικά με τη δημιουργία θαλασσίου πάρκου στο Αιγαίο, την οποία έχει προαναγγείλει η ελληνική κυβέρνηση.

«Εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας. Στα μάτια μας, δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο και αν προχωρήσει, θα εισέλθει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, η οποία είναι κόκκινη γραμμή για εμάς. Είπαμε ότι δεν θα το δεχτούμε».

«Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε εκατέρωθεν μονομερή βήματα και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT