Γιατρός παραμένει «καθαρός» από καρκίνο, ένα χρόνο μετά από πειραματική θεραπεία

Γιατρός παραμένει «καθαρός» από καρκίνο, ένα χρόνο μετά από πειραματική θεραπεία

Η πειραματική θεραπεία που έλαβε ο έγκριτος παθολόγος Ριτσαρντ Σκόλιερ βασίζεται σε δική του μελέτη για το μελάνωμα. «Σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου μου έχει θεραπευτεί, αλλά είναι ωραίο να ξέρω ότι δεν έχει επιστρέψει ακόμα»

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο αφότου υποβλήθηκε, παγκοσμίως πρώτος, σε μία πρωτοποριακή θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα (όγκος στον εγκέφαλο), ο Αυστραλός γιατρός, Ριτσαρντ Σκόλιερ συνεχίζει να είναι απαλλαγμένος από τον καρκίνο

Ο υποτύπος του γλοιοβλαστώματος του Σκόλιερ είναι τόσο επιθετικός που οι περισσότεροι ασθενείς δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν για πάνω από ένα χρόνο. Ωστόσο, την Τρίτη ο 57χρονος γιατρός και καθηγητής ανακοίνωσε ότι η τελευταία μαγνητική τομογραφία του δεν έδειξε κάποια υποτροπή.

«Για να είμαι ειλικρινής, ήμουν πιο νευρικός από ό,τι ήμουν για οποιαδήποτε προηγούμενη εξέταση. Είμαι απλά ενθουσιασμένος και χαρούμενος. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευτυχισμένος», δήλωσε στο BBC. 

Η πειραματική θεραπεία που έλαβε ο έγκριτος παθολόγος βασίζεται σε δική του μελέτη για το μελάνωμα. Ο Σκόλιερ ανακηρύχθηκε φέτος Αυστραλός της Χρονιάς μαζί με τη συνάδελφο και φίλη του Τζορτζίνα Λονγκ, σε αναγνώριση του έργου τους για το μελάνωμα.

Ως συνδιευθυντές του Ινστιτούτου Μελανώματος της Αυστραλίας, ο Σκόιλερ και η Λονγκ πραγματοποιούσαν κατά την τελευταία δεκαετία έρευνες για την ανοσοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Η θεραπεία έχει επιστρέψει σημαντικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με προχωρημένο μελάνωμ. Με βάση αυτή την έρευνα, η Λονγκ μαζί με μια ομάδα γιατρών, έχει αναλάβει την εφαρμογή της θεραπείας στον Σκόλιερ. 

Η Λονγκ και η ομάδα της ανακάλυψαν ότι η ανοσοθεραπεία λειτουργεί καλύτερα όταν χρησιμοποιείται συνδυασμός φαρμάκων και όταν χορηγείται πριν από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου. Ετσι, ο Σκόλιερ έγινε πέρυσι ο πρώτος ασθενής με καρκίνο του εγκεφάλου που υποβλήθηκε συνδυαστικά σε ανοσοθεραπεία πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Είναι επίσης ο πρώτος στον οποίον χορηγήθηκε ένα εμβόλιο εξατομικευμένο στα χαρακτηριστικά του όγκου του, το οποίο ενισχύει την ανίχνευση του καρκίνου από τα φάρμακα.

Μετά από μερικούς δύσκολους μήνες θεραπείας, όπου αντιμετώπισε επιληπτικές κρίσεις, ηπατικά προβλήματα και πνευμονία, ο Σκόλιερ λέει τώρα ότι αισθάνεται πιο υγιής.

«Εχω να νιώσω έτσι εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε, προσθέτοντας ότι έχει επιστρέψει στην καθημερινή του άσκηση, που για τον ίδιο συχνά σημαίνει ένα χαλαρό τζόκινγκ 15 χιλιομέτρων. «Σίγουρα δεν σημαίνει ότι ο καρκίνος του εγκεφάλου μου έχει θεραπευτεί […] αλλά είναι ωραίο να ξέρω ότι δεν έχει επιστρέψει ακόμα, οπότε έχω ακόμα λίγο χρόνο για να απολαύσω τη ζωή μου με τη σύζυγό μου Κέιτι και τα τρία υπέροχα παιδιά μου», σημείωσε.

Πάντως, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα έχουν προκαλέσει τεράστιο ενθουσιασμό καθώς εικάζεται ότι οι δύο γιατροί μπορεί να βρίσκονται στο κατώφλι μιας ανακάλυψης που θα μπορούσε να βοηθήσει τους περίπου 300.000 ανθρώπους που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εγκεφάλου κάθε χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT