Ταραχές με νεκρούς στη Νέα Καληδονία στον απόηχο απόφασης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Ταραχές με νεκρούς στη Νέα Καληδονία στον απόηχο απόφασης της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας να εγκρίνει αλλαγές στους εκλογικούς κανόνες που αφορούν το νησί του Ειρηνικού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νέα Καληδονία, ενώ τα καταστήματα και τα σχολεία παρέμειναν κλειστά σήμερα, Τετάρτη, λόγω νέων ταραχών που ξέσπασαν μετά την απόφαση της Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας να εγκρίνει αλλαγές στους εκλογικούς κανόνες που αφορούν το νησί του Ειρηνικού.

Οι τρεις νεκροί ήταν όλοι τους νεαροί ιθαγενείς Κανάκ, όπως ενημέρωσε εκπρόσωπος του προέδρου της Νέας Καληδονίας Λουί Μαπού.

Οι ταραχές ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα πριν ακόμα ψηφιστεί στο Παρίσι το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους Γάλλους κατοίκους οι οποίοι ζουν στη Νέα Καληδονία για τουλάχιστον δέκα χρόνια να ψηφίζουν στις περιφερειακές εκλογές.

Τοπικοί ηγέτες εξέφρασαν φόβους ότι η κίνηση θα αποδυναμώσει την ψήφο των Κανάκ.

Εκκληση Μακρόν για ηρεμία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Νέας Καληδονίας Λουί Μαπού απηύθυναν έκκληση για ηρεμία και διάλογο.

Γάλλοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα άτομο βρέθηκε νεκρό από πυροβολισμούς σε βιομηχανική περιοχή, με τον ύπατο αρμοστή Λουί Λε Φρανκ να ισχυρίζεται ότι τα πυρά δεν προήλθαν από την αστυνομία αλλά «από κάποιον που πιθανότατα υπερασπιζόταν τον εαυτό του».

Η γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι η αλλαγή των εκλογικών κανόνων, την οποία υποστήριξαν οι βουλευτές με 351 ψήφους υπέρ και 153 κατά, ήταν απαραίτητη ώστε οι εκλογική διαδικασία να είναι δημοκρατική.

Ο Μακρόν προσφέρθηκε να διεξαγάγει διάλογο με τα «στρατόπεδα» υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας της Νέας Καληδονίας, προτού ειδικό συνέδριο των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου σφραγίσει το νομοσχέδιο.

Κλειστά σχολεία και καταστήματα

Η σημαντικότερη πολιτική παράταξη υπέρ της ανεξαρτησίας, το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κανάκων και Σοσιαλιστών (FLNKS), ανέφερε σε ανακοίνωσή της σήμερα, Τετάρτη, ότι θα αποδεχθεί την προσφορά του Μακρόν για διάλογο και ότι είναι πρόθυμη να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας «που θα επιτρέψει στη Νέα Καληδονία να ακολουθήσει την πορεία της προς τη χειραφέτηση».

Η κυβέρνηση της Νέας Καληδονίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, αφού κάποια από αυτά υπέστησαν ζημιές.

Ο Μακρόν καταδίκασε τη βία και ζήτησε ηρεμία σε επιστολή του προς τους αξιωματούχους της Νέας Καληδονίας. Το FLNKS καταδίκασε επίσης τη βία και κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσύρουν τα οδοφράγματα.

Οι κάτοικοι είναι τρομοκρατημένοι, οπλισμένοι και οργανώνονται για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters.

Οι περισσότεροι παρέμειναν στα σπίτια τους, ενώ και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT