Μπορέλ: Υπό πίεση οι σχέσεις Ισραήλ – Ε.Ε., εάν συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα

Μπορέλ: Υπό πίεση οι σχέσεις Ισραήλ – Ε.Ε., εάν συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα

«Ενώ η Ε.Ε. αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, το Ισραήλ πρέπει να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο», τονίζει ο Μπορέλ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή δήλωσή του, επισημαίνοντας ότι αυτή η ενέργεια διακόπτει περαιτέρω τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και οδηγεί σε περισσότερους εσωτερικούς εκτοπισμούς, έκθεση σε λιμό και ανθρώπινο πόνο.

Τονίζει ότι, εάν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική του επιχείρηση στη Ράφα, αναπόφευκτα θα ασκούσε μεγάλη πίεση στη σχέση της Ε.Ε. με το Ισραήλ.

Οπως σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άμαχοι βρίσκουν καταφύγιο μέσα και γύρω από τη Ράφα και τους έχει ζητηθεί να απομακρυνθούν σε περιοχές που, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς.

«Ενώ η Ε.Ε. αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, το Ισραήλ πρέπει να το πράξει σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να παράσχει ασφάλεια στους αμάχους» υπογραμμίζει.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση καλεί το Ισραήλ να απόσχει από την περαιτέρω επιδείνωση της ήδη δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να ανοίξει ξανά το σημείο διέλευσης της Ράφα.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, το Ισραήλ πρέπει να επιτρέπει και να διευκολύνει την ανεμπόδιστη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους.

«Καλούμε όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς», καταλήγει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT