Γερμανικά ΜΜΕ για Ερντογάν: Πώς έφτασαν στην Τουρκία οι τραυματίες μαχητές της Χαμάς;

Γερμανικά ΜΜΕ για Ερντογάν: Πώς έφτασαν στην Τουρκία οι τραυματίες μαχητές της Χαμάς;

Ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην Αγκυρα, ότι περισσότεροι από 1.000 τραυματίες μαχητές της Χαμάς περιθάλπονται σε κλινικές εντός των τουρκικών συνόρων.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Τουρκία περισσότεροι από 1.000 τραυματίες μαχητές της Χαμάς;», διερωτάται ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Γκότσλιχ, ανταποκριτής της εφημερίδας Tageszeitung/taz στην Τουρκία, παίρνοντας αφορμή από όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη Δευτέρα από την Αγκυρα έχοντας στο πλευρό του τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στην τουρκική πρωτεύουσα, ότι περισσότεροι από 1.000 τραυματίες μαχητές της Χαμάς περιθάλπονται επί του παρόντος σε κλινικές εντός των τουρκικών συνόρων.

Εκ των υστέρων, τουρκικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος «μπέρδεψε τα λόγια του» και ότι εκείνος δεν αναφερόταν σε μαχητές της Χαμάς αλλά συνολικά σε ανθρώπους που κατοικούσαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η γερμανική Tageszeitung ωστόσο, ως φαίνεται, δεν πείστηκε.

«Ο μόνος τρόπος για να φύγουν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας είναι να περάσουν στην Αίγυπτο. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να πληρώσουν περίπου 5.000 δολάρια για να τους βάλουν οι Αιγύπτιοι σε μια λίστα που τους επιτρέπει να περάσουν τα σύνορα. Μερικές φορές είναι δυνατό να μεταφερθούν τραυματίες πέρα ​​από τα σύνορα σε αιγυπτιακά νοσοκομεία», σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα («Debatte um Hamas in Kliniken»).

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είναι εχθρός της Μουσουλμανικής Αδελφότητας η οποία συνδέεται με τη Χαμάς, κανονικά θα έπρεπε να εμποδίζει τις μετακινήσεις των μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης. «Ο Ισραηλινός αναλυτής Κόμπι Μάικλ του ερευνητικού ινστιτούτου INSS εκτιμά, ωστόσο, πως η αιγυπτιακή κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στο ζήτημα των τραυματισμένων μαχητών της Χαμάς λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά.»

«Στην αιγυπτιακή κυβέρνηση είναι απίθανο να αρέσει το γεγονός ότι ο Ερντογάν τώρα καυχιέται για τους πάνω από 1.000 μαχητές της Χαμάς στα τουρκικά νοσοκομεία. Το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε αυτό το μυστικό μάλλον οφείλεται σε εγχώριους πολιτικούς λόγους. Ο Ερντογάν δέχεται πιέσεις από το δικό του στρατόπεδο με την κατηγορία ότι έχει κάνει πολύ λίγα για τη Χαμάς και τους Παλαιστίνιους συνολικά», γράφει ο Γιούργκεν Γκότσλιχ στην taz.

Με πληροφορίες από taz   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT