Η υπό σχηματισμό ολλανδική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του εθνικιστικού κόμματος PVV του Χερτ Βίλντερς θα επιχειρήσει να εξαιρεθεί από τους ήπιους μεταναστευτικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επικαλούμενη κρίση ασύλου.
Ο Βίλντερς κατέληξε χθες, Τετάρτη, σε συμφωνία για το σχηματισμό της πιο δεξιάς κυβέρνησης στην Ολλανδία εδώ και δεκαετίες, σχεδόν έξι μήνες μετά τη μεγάλη εκλογική νίκη του.
Στο κυβερνητικό του σχέδιο που δημοσιεύτηκε νωρίς σήμερα, Πέμπτη, ο τετρακομματικός συνασπισμός λέει ότι θα επιδιώξει το «αυστηρότερο καθεστώς ασύλου» με ισχυρότερους συνοριακούς ελέγχους και αυστηρότερους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ολλανδία.
«Μια ρήτρα εξαίρεσης για τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και μετανάστευσης θα υποβληθεί το συντομότερο δυνατό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», αναφέρει ο συνασπισμός στο σύμφωνό του.
Δεν είναι σαφές εάν ένα τέτοιο αίτημα μπορεί να γίνει δεκτό από την Ε.Ε.
Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού θα περιοριστεί επίσης και η εισαγωγή ξένων φοιτητών στα ολλανδικά πανεπιστήμια θα γίνει αυστηρότερη, ανέφεραν τα μέρη.
Η συμφωνία ενώνει το PVV του Βίλντερς με το κεντροδεξιό VVD του απερχόμενου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το νέο κόμμα NSC και το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών BBB, σε ένα συνασπισμό με ισχυρή πλειοψηφία 88 βουλευτών στην Κάτω Βουλή των 150 εδρών.
Αλλον ένα μήνα
Με την ευρεία συμφωνία που επετεύχθη, ένας ανεξάρτητος ενδιάμεσος θα αναλάβει πλέον τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου, μια διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα γίνει πρωθυπουργός, καθώς ο Βίλντερς, γνωστός για τις σκληρές απόψεις του για το Ισλάμ, υποσχέθηκε τον Μάρτιο να παραιτηθεί από τον ρόλο προκειμένου να φέρει τους υποψήφιους κυβερνητικούς εταίρους του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Βίλντερς δεν έχει ανακοινώσει ακόμα ποιον θα προτείνει για την κορυφαία θέση της κυβέρνησης.
Ο νέος συνασπισμός είπε επίσης ότι θα συνεχίσει την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία και θα καταστήσει νομικά δεσμευτική τη δαπάνη τουλάχιστον του 2% του ολλανδικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα, σύμφωνα με τις συμφωνίες του ΝΑΤΟ.
Τα κόμματα που εντάσσονται στον συνασπισμό στοχεύουν στην κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων την επόμενη δεκαετία και δεσμεύονται να ελαφρύνουν το βάρος των περιβαλλοντικών κανόνων για τους αγρότες.
Πηγή: Reuters