Ισπανία: Δύο τόνους μεθαμφεταμίνης εισήγαγε το καρτέλ της Σιναλόα – Πέντε συλλήψεις

Ισπανία: Δύο τόνους μεθαμφεταμίνης εισήγαγε το καρτέλ της Σιναλόα – Πέντε συλλήψεις

Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη κατάσχεση (μεθαμφεταμίνης) στην Ισπανία και τη δεύτερη σημαντικότερη στην Ευρώπη», ανέφερε αξιωματούχος της ισπανικής αστυνομίας. Μεξικανός που συνδέεται με το διαβόητο καρτέλ βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας μεθαμφεταμίνης, συνολικού βάρους 1,8 τόνων, την οποία προσπάθησε να διανείμει στην Ευρώπη το μεξικανικό καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα, προχώρησε η αστυνομία στην Ισπανία. Για την υπόθεση, οι ισπανικές Αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και τον Μεξικανό επικεφαλής της επιχείρησης.

Τα ναρκωτικά ανακαλύφθηκαν στην περιφέρεια Αλικάντε, στην ανατολική Ισπανία και πρόκειται για «τη μεγαλύτερη κατάσχεση» αυτής της ουσίας «στην Ισπανία και τη δεύτερη σημαντικότερη στην Ευρώπη», ανακοίνωσε ο Αντόνιο Μαρτίνεθ Ντουάρτε, αρχηγός της μονάδας καταστολής του εμπορίου ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος στις τάξεις της ισπανικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Μεταξύ των ανθρώπων που συνελήφθησαν βρίσκεται ένας Μεξικανός υπήκοος, ο οποίος συνδέεται με το καρτέλ Σιναλόα, σύμφωνα με τις συνομιλίες μας με τις μεξικανικές Αρχές», συνέχισε ο αξιωματικός χωρίς να κατονομάσει τον ύποπτο, ο οποίος είχε αναλάβει να παραλάβει τα ναρκωτικά στην Ισπανία και κατόπιν να τα διανείμει στην Ευρώπη.

Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης χαρτονομίσματα, πέντε αυτοκίνητα, έγγραφα και ένα πυροβόλο όπλο. Μία Ρουμάνα και τρεις Ισπανοί συνελήφθησαν πέραν του Μεξικανού αρχηγού της επιχείρησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, επρόκειτο για μία και «μοναδική» επιχείρηση κι ότι «μεξικανικές οργανώσεις δεν έχουν εγκατασταθεί» μόνιμα στην Ισπανία: «Αυτές οι οργανώσεις στέλνουν έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης που είναι επιφορτισμένος να ελέγχει εάν η επιχείρηση συνάδει με τα συμφέροντά τους» και μόλις αυτή τελειώσει, «εκείνος επιστρέφει» στο Μεξικό.

Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν προέρχονταν από το Μεξικό και προορίζονταν για την κεντρική Ευρώπη.

Το καρτέλ Σιναλόα είναι από τις παλαιότερες, σημαντικότερες και βιαιότερες εγκληματικές οργανώσεις στο Μεξικό, η επιρροή του οποίου παραμένει ισχυρή, παρά τη σύλληψη του ιδρυτή του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν ή εκείνη του γιου του Οβίδιο, πιο πρόσφατα, τον Ιανουάριο του 2023. Οι δύο άνδρες εκδόθηκαν και φυλακίστηκαν στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT