Υψηλά ποσοστά η Ακροδεξιά στη Ρουμανία

Υψηλά ποσοστά η Ακροδεξιά στη Ρουμανία

Τα κενά της υγειονομικής κάλυψης στην επαρχία καλύπτει το κόμμα ΣΕΡ, αλιεύοντας ψηφοφόρους για τις ευρωεκλογές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η 56χρονη Φλορίνα Πουρκαρεάνου είχε 15 χρόνια να κάνει αιματολογικές εξετάσεις, πριν από την άφιξη αντιπροσωπείας του ακροδεξιού κόμματος Συμμαχία για την Ενωση των Ρουμάνων (ΣΕΡ) στο χωριό της στην κεντρική Ρουμανία, τον Απρίλιο. «Το ΣΕΡ ήρθε στο χωριό με γιατρούς και μοίρασε φυλλάδια. Αποφάσισα να πάω γιατί υπέφερα εδώ και ημέρες από πόνους», είπε η 56χρονη. Στην προσπάθειά του να αναδειχθεί σε δεύτερο κόμμα, μόλις πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΣΕΡ έχει στρέψει την προσοχή του σε ψηφοφόρους όπως η Πουρκαρεάνου, που ζουν σε απομονωμένες αγροτικές κοινότητες, χωρίς πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε όλη την Ευρώπη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συρρικνούμενη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες αποτελεί κύριο όχημα της εκλογικής ανόδου εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, που αναμένεται να εξασφαλίσουν αριθμό ρεκόρ ψήφων στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Στη Ρουμανία, όπου οι υγειονομικές ελλείψεις είναι από τις εντονότερες στην Ε.Ε., το ΣΕΡ εξόπλισε μεγάλα φορτηγά με ιατρικό υλικό. Το καραβάνι περιηγείται στη Ρουμανία εδώ και ένα χρόνο, στελεχωμένο από εθελοντές ιατρούς και νοσηλευτές, προσφέροντας αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες, οφθαλμολογικό έλεγχο και οδοντιατρικές υπηρεσίες. «Το καραβάνι καλύπτει μια σοβαρή έλλειψη σε αγροτικές περιοχές. Το ΣΕΡ βρήκε πρακτική μέθοδο προεκλογικής εκστρατείας», λέει ο κοινωνιολόγος Ντάνιελ Σάντου. Ο υπαρχηγός του ΣΕΡ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Κλαούντιου Τάρζιου λέει ότι το κόμμα φιλοδοξεί να κερδίσει 10 από τις 33 έδρες της Ρουμανίας στο Ευρωκοινοβούλιο και να συνεργασθεί με «ομοϊδεάτες» για να αλλάξει τις «καταστροφικές» πρωτοβουλίες της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη μετανάστευση και την πράσινη ενέργεια. Το κόμμα ελπίζει να ενταχθεί στην ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία ανήκουν τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι και το Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας. Το ΣΕΡ βρίσκεται, ωστόσο, και σε συνομιλίες με την ακροδεξιά ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, Ταυτότητα και Δημοκρατία. «Δεν είμαστε μόνοι», τόνισε ο Τάρζιου συγκρίνοντας το κόμμα του με τα Αδέλφια της Ιταλίας, τη Λέγκα του Βορρά, το πολωνικό PiS, το ισπανικό Vox και το πορτογαλικό Τσέγκα.

Οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι το ΣΕΡ μπορεί να εξασφαλίσει μεταξύ 16% και 20% της ψήφου στις ευρωεκλογές, από 9% που είχε λάβει στις βουλευτικές του 2020.

Οι προεκλογικές αφίσες του κόμματος εμφανίζουν τον Βλαντ Τέπες, τον ηγεμόνα του Μεσαίωνα, ο οποίος ενέπνευσε στον Μπραμ Στόκερ τον χαρακτήρα του κόμη Δράκουλα, γνωστό για τον ανασκολοπισμό αντιπάλων και τα περίτεχνα βασανιστήριά του σε Οθωμανούς αιχμαλώτους. Το ΣΕΡ αντιτίθεται στη φιλοξενία προσφύγων και στην αμυντική βοήθεια προς την Ουκρανία. «Είμαστε ενάντιοι στον εποικισμό της Ευρώπης από ξένους πληθυσμούς», αναφέρει στο μανιφέστο του, ενώ στηρίζει την επάνοδο στα προ του 1940 σύνορα, που περιλαμβάνουν εδάφη της σημερινής Βουλγαρίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT