Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιστρατεύει κατάδικους

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που επιστρατεύει κατάδικους

Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικασθεί για φόνο εκ προμελέτης δύο ή περισσότερων ατόμων, βιασμό και εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει σε ορισμένες κατηγορίες καταδίκων να υπηρετήσουν στον στρατό και να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις. Επίσης, υπεγράφη ένας ξεχωριστός νόμος που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης.

Ο αριθμός των μελών του ουκρανικού στρατού αποτελεί εδώ και καιρό ένα ζήτημα για τον στρατό, καθώς πολεμά έναν πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό. Το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο τους τελευταίους μήνες, ωθώντας τις αρχές να θεσπίσουν αυστηρότερα μέτρα για όσους αποφεύγουν τη στράτευση.

Ο νέος νόμος προβλέπει αποφυλάκιση υπό όρους σε καταδίκους που υπογράφουν σύμβαση για να ενταχθούν στον στρατό, μια κίνηση που ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα μπορούσε να δώσει 20.000 στρατιώτες στην ουκρανική πολεμική δύναμη. Οι κατάδικοι για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως φόνος εκ προμελέτης δύο ή περισσότερων ατόμων, βιασμός και εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας, δεν θα επιτρέπεται να καταταγούν. Ξεχωριστά, ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα εις βάρος στρατιωτών που αποφεύγουν τη στράτευση μέχρι και 218 δολάρια. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ουκρανία είναι περίπου 560 δολάρια.

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται από ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας. Οι προμήθειες όπλων που έχουν καθυστερήσει σημαντικά, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, αναμένεται να φτάσουν σύντομα στην πρώτη γραμμή. Η Ουκρανία έχει ήδη μειώσει την ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25. Το ανώτατο όριο είναι τα 60 έτη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT