Ρωσία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο μετά από επίθεση με drones

Ρωσία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο μετά από επίθεση με drones

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη μονάδα παραγωγής υγραερίου στο διυλιστήριο της πόλης Τουαπσέ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ενώ η μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου παρέμεινε άθικτη

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυρκαγιά που προκλήθηκε από επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε διυλιστήριο στην πόλη Τουαπσέ της Ρωσίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ανάγκασε τη διοίκηση να διακόψει επειγόντως τη λειτουργία του.

Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο, που ανήκει στην πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, κατασβέστηκε, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS.

Η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας κατέστρεψαν 102 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και έξι μη επανδρωμένα σκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε από την πλευρά του το υπουργείο Αμυνας.

Η Rosneft δεν σχολίασε την επίθεση. Σύμφωνα με μια πηγή, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη μονάδα παραγωγής υγραερίου (LPG) στο διυλιστήριο της Τουαπσέ, ενώ η μονάδα απόσταξης αργού πετρελαίου (CDU) παρέμεινε άθικτη.

«Δεν υπήρξε μαύρος καπνός κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το αέριο (LPG) είναι που καίγεται», δήλωσε μια πηγή. Πρόσθεσε ότι, από τεχνική άποψη, υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης της μονάδας υγραερίου και επανεκκίνησης του διυλιστηρίου σχετικά σύντομα.

Το διυλιστήριο στην Τουαπσέ είχε σταματήσει την επεξεργασία και την παραγωγή πετρελαίου έπειτα από πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί έπειτα από επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 25 Ιανουαρίου και παρέμεινε κλειστό για περίπου 3 μήνες, επανεκκινώντας τη λειτουργία του στα τέλη Απριλίου.

Η ετήσια δυναμικότητα του διυλιστηρίου είναι 12 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι (240.000 βαρέλια ημερησίως ). Παράγει νάφθα, μαζούτ, αέριο, πετρέλαιο εσωτερικής καύσης υπό κενό και ντίζελ με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο και προμηθεύει καύσιμα κυρίως στην Τουρκία, την Κίνα, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη.

Το 2023 το εργοστάσιο επεξεργάστηκε 9,378 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου, παράγοντας 3,306 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου εσωτερικής καύσης και 3,123 εκατομμύρια τόνους μαζούτ.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT