Πολιτικοί ηγέτες που έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα

Πολιτικοί ηγέτες που έχουν σκοτωθεί σε αεροπορικά δυστυχήματα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, ο θάνατος του οποίου σε δυστύχημα με ελικόπτερο ανακοινώθηκε σήμερα, και άλλοι πολιτικοί ηγέτες είχαν σκοτωθεί σε αεροπορικές τραγωδίες.

Ακολουθούν οι πιο εμβληματικές περιπτώσεις:

  • 2024: Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024, ο πρώην πρόεδρος της Χιλής (2010-2014, 2018-2022) Σεμπαστιάν Πινιέρα, σκοτώνεται σε δυστύχημα με ελικόπτερο στο Λάγο Ράνκο, παραθεριστικό θέρετρο 920 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

  • 2010: Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι 

Στις 10 Απριλίου 2010, ένα Tupolev 154 που μετέφερε 96 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και υψηλόβαθμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συντρίβεται στην προσπάθειά του να προσγειωθεί σε συνθήκες πυκνής ομίχλης σε αεροδρόμιο κοντά στο Σμολένσκ (δυτική Ρωσία), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό. Το δυστύχημα αποδόθηκε στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη των Πολωνών πιλότων και των Ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

  • 2005: Ο ηγέτης του νότιου Σουδάν, Τζον Γκάρανγκ

Στις 30 Ιουλίου 2005, ο Τζον Γκάρανγκ, πρώην ηγέτης των ανταρτών του νότιου Σουδάν και κατόπιν αντιπρόεδρος της χώρας, σκοτώνεται σε δυστύχημα με ελικόπτερο κατά την επιστροφή του από την Ουγκάντα.

  • 2004: Ο πρόεδρος της τότε Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) Μπόρις Τραϊκόφσκι

Στις 26 Φεβρουαρίου 2004, ο πρόεδρος της τότε ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι σκοτώθηκε μαζί με οκτώ συνεργάτες του σε αεροπορικό δυστύχημα στη νότια Βοσνία, την ώρα που το αεροπλάνο ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο Μόσταρ.

  • 1994: Οι πρόεδροι της Ρουάντας, Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα και του Μπουρούντι, Σιπριέν Νταριαμίρα

Στις 6 Απριλίου 1994, ένα Falcon 50 που μετέφερε τον πρόεδρο Ζουβενάλ Χαμπιαριμάνα και τον ομόλογό του του Μπουρούντι Σιπριέν Νταριαμίρα καταρρίφθηκε στο Κιγκάλι από τουλάχιστον έναν πύραυλο. Η επίθεση αυτή εκτιμήθηκε ότι ήταν το στοιχείο που οδήγησε στη γενοκτονία των Τούτσι με περισσότερους από 800.000 θανάτους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

  • 1988: Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ζία ουλ-Χαγκ

Στις 17 Αυγούστου 1988, ο Πακιστανός πρόεδρος Ζία ουλ-Χακ είναι μεταξύ των θυμάτων ενός αεροπορικού δυστυχήματος κοντά στην Μπαχαγουαλπούρ (κεντροανατολικό Πακιστάν).

  • 1986: Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μασέλ

Στις 19 Οκτωβρίου 1986, ο πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Μοζαμβίκης, Σαμόρα Μασέλ, σκοτώθηκε μαζί με άλλους 24 ανθρώπους σε δυστύχημα με το Tupolev 134 στο οποίο επέβαιναν στο βορειανατολικό τμήμα της Νότιας Αφρικής.

AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT