Υπερτουρισμός: Πόλη στην Ιαπωνία παύει να ανέχεται τους τουρίστες που στριμώχνονται να φωτογραφίσουν το Φούτζι

Υπερτουρισμός: Πόλη στην Ιαπωνία παύει να ανέχεται τους τουρίστες που στριμώχνονται να φωτογραφίσουν το Φούτζι

Μια μικρή ιαπωνική πόλη αποφάσισε να εμποδίσει τη δημοφιλέστατη θέα προς το χιονοσκεπές όρος από ένα συγκεκριμένο σημείο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν πρόκειται για… τουριστικό χαρακίρι, παρά για μέτρο αυτοπροστασίας: Μια μικρή ιαπωνική πόλη αποφάσισε να εμποδίσει τη δημοφιλέστατη θέα προς το μαγευτικό, χιονοσκεπές όρος Φούτζι από ένα συγκεκριμένο σημείο που στενάζει καθημερινά από αμφιλεγόμενης συμπεριφοράς τουρίστες.

Τουλάχιστον στη μία πλευρά ενός πολυσύχναστου δρόμου, η θέα προς το ύψους 3.776 μέτρων συμβόλου της Ιαπωνίας έχει πια εξαφανιστεί, καθώς οι τοπικοί αξιωματούχοι τελείωσαν έναν φράχτη 20 μέτρων επί 2,5 μέτρα για να εμποδίσουν ένα σημείο λήψης φωτογραφιών που είχε γίνει υπερβολικά δημοφιλές μεταξύ των τουριστών.

Υπερτουρισμός: Πόλη στην Ιαπωνία παύει να ανέχεται τους τουρίστες που στριμώχνονται να φωτογραφίσουν το Φούτζι-1

Για τους ντόπιους, η μάζα των επισκεπτών και η άρνησή τους να υπακούσουν στους κανόνες σχετικά με τα σκουπίδια και τη στάθμευση αποτελούσαν μεγάλη ενόχληση και κυκλοφοριακό εφιάλτη.

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που έρχονται ξένοι στην πόλη μας», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Κίκουε Κατσουμάτα, 73 ετών, κάτοικος της πόλης Φουτζικαουακουτζίκο. «Αλλά όταν πρόκειται για τη λήψη φωτογραφιών από το κατάστημα Lawson, ο δρόμος είναι λίγο στενός και μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν οι άνθρωποι τρέχουν απέναντι χωρίς να χρησιμοποιούν τη διάβαση πεζών», τόνισε.

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις επισκεπτών, λόγω της περιορισμένης ζήτησης μετά την πανδημία και καθώς η διολίσθηση του γιεν σε χαμηλό 34 ετών έκανε την Ιαπωνία εξαιρετικά ελκυστική για επισκέπτες.

Αυτά βεβαίως ήταν καλά νέα για την οικονομία, με τους ταξιδιώτες να ξοδεύουν το πρωτοφανές ποσό 1,75 τρισ. γιεν (10 δισ. ευρώ) τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, σύμφωνα με τις τουριστικές αρχές.

Η δραστική απόφαση να αποκλειστεί η θέα στο όρος Φούτζι συμβολίζει τις εντάσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η Ιαπωνία υπολογίζει τις συνέπειες της τουριστικής της άνθησης.

Ηδη η μεγαλούπολη της Οσάκα και η λουτρόπολη Χακόνε είναι μεταξύ των δήμων που εξετάζουν νέους τουριστικούς φόρους για να αντιμετωπίσουν τον κατακλυσμό από επισκέπτες.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT