ΗΠΑ – Ρωσία: Ανταλλαγή κατηγοριών για ανάπτυξη όπλων στο Διάστημα

ΗΠΑ – Ρωσία: Ανταλλαγή κατηγοριών για ανάπτυξη όπλων στο Διάστημα

Επιστρέφει ο φόβος για μια ενδεχόμενη διαστημική κούρσα εξοπλισμών

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επιδιώκουν να αναπτύξουν όπλα στο Διάστημα, την επομένη της απόρριψης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ρωσικού σχεδίου απόφασης για το ζήτημα αυτό και έπειτα από παρόμοιες κατηγορίες της Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας.

Αυτή η ανταλλαγή κατηγοριών αναβιώνει τον φόβο, ο οποίος είχε εξαφανισθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, για μια ενδεχόμενη κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα, παρά την ύπαρξη από το 1967 μιας συνθήκης για το Διάστημα που καλεί «να μην αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα ούτε οποιοδήποτε άλλο από τα όπλα μαζικής καταστροφής που έχουν επινοηθεί ειδικά για να τεθούν σε τροχιά».

Με την απόρριψη του ρωσικού κειμένου χθες, Δευτέρα, από την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέδειξαν πως έχουν στόχο «να θέσουν όπλα στο εξωατμοσφαιρικό Διάστημα και να το κάνουν αρένα στρατιωτικής σύγκρουσης», κατήγγειλε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.

«Μια νέα ευκαιρία να εμποδιστεί μια κούρσα εξοπλισμών στο Διάστημα χάθηκε με σφάλμα των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», συνέχισε η Ζαχάροβα, υπερασπιζόμενη το ρωσικό σχέδιο απόφασης ως «εποικοδομητική πρωτοβουλία».

Στα τέλη Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία είχαν παρουσιάσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας το δικό τους σχέδιο απόφασης για να εμποδιστεί μια στρατιωτικοποίηση του Διαστήματος, όμως η Ρωσία άσκησε βέτο επικρίνοντας το γεγονός ότι το κείμενο δεν επικεντρωνόταν παρά σε ένα μόνο είδος όπλων, τα πυρηνικά όπλα.

Το σχέδιο απόφασης που παρουσιάσθηκε χθες, Δευτέρα, από τη Ρωσία και την Κίνα, στο οποίο επαναλαμβανόταν εν μέρει το κείμενο που είχε μπλοκαριστεί τον Απρίλιο, καλούσε επιπλέον όλα τα κράτη-μέλη να λάβουν «επείγοντα μέτρα για να εμποδίσουν για πάντα την τοποθέτηση όπλων στο Διάστημα και την απειλή χρήσης ή τη χρήση ισχύος στο Διάστημα».

Με επτά ψήφους υπέρ (κυρίως της Ρωσίας, της Κίνας, της Αλγερίας), επτά κατά (κυρίως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας) και μία αποχή (Ελβετία), το κείμενο δεν συγκέντρωσε τις εννέα ψήφους που ήταν απαραίτητες για να υιοθετηθεί.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουντ, χαρακτήρισε τη ρωσική πρωτοβουλία «υποκριτική» εκτιμώντας ότι η Μόσχα θέλει «να απομακρύνει την προσοχή από τις επικίνδυνες προσπάθειές της που έχουν στόχο να τοποθετήσει ένα πυρηνικό όπλο σε τροχιά».

Ο Λευκός Οίκος είχε διαβεβαιώσει τον Φεβρουάριο πως η Ρωσία αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό πυρηνικό όπλο, κατηγορίες που απορρίφθηκαν από τη Μόσχα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT