Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν – Θα εγκαταστήσει «μία αποστολή»

Στη Νέα Καληδονία ο Μακρόν – Θα εγκαταστήσει «μία αποστολή»

Ο Γάλλος πρόεδρος θα μεταβεί «από απόψε» στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού που συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα ταξιδέψει σήμερα στο υπερπόντιο γαλλικό έδαφος της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανακοίνωσε κυβερνητική εκπρόσωπος, καθώς το νησί συγκλονίζεται από ταραχές εξαιτίας μιας συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Ο Μακρόν θα μεταβεί «από απόψε» στο γαλλικό αρχιπέλαγος του Ειρηνικού που συγκλονίζεται από βίαιες ταραχές, για να εγκαταστήσει εκεί «μια αποστολή», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος Πρίσκα Τεβενό.

«Ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο υπουργικό συμβούλιο ότι θα μεταβεί επιτόπου (στη Νέα Καληδονία). Θα αναχωρήσει απόψε για να εγκαταστήσει εκεί μια αποστολή», δήλωσε η Τεβενό.

Οι γαλλικές aρχές παρακολουθούν πια με ανησυχία όσα συμβαίνουν στο αρχιπέλαγος ανατολικά της Αυστραλίας και στέλνουν εκεί στρατό έχοντας εν τω μεταξύ κηρύξει μια από τις υπερπόντιες κτήσεις τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τι είναι η Νέα Καληδονία

Η Νέα Καληδονία είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, με πληθυσμό περίπου 270.000 κατοίκων. Αποτελεί υπερπόντια κτήση της Γαλλίας και, ως εκ τούτου, έχει για πρόεδρο τον… Μακρόν.

Χάρη στη Νέα Καληδονία και τα λοιπά γαλλικά υπερπόντια εδάφη (βλ. Γαλλική Πολυνησία, Μαρτινίκα, Γουαδελούπη, Ρεϊνιόν, Μαγιότ, Ουαλίς και Φουτουνά, Κλίπερτον κ.ά.), το Παρίσι έχει σήμερα τη δεύτερη μεγαλύτερη ΑΟΖ στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ.   

Οι πολίτες της Νέας Καληδονίας έχουν τη γαλλική υπηκοότητα και το δικαίωμα να ψηφίζουν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές (αλλά και στις ευρωεκλογές).

Παράλληλα ωστόσο, εκλέγουν κάθε πέντε χρόνια και τους δικούς τους εκπροσώπους που απαρτίζουν το 54μελές Κογκρέσο της Νέας Καληδονίας (Congrès de la Nouvelle-Calédonie).

Οι τελευταίες εκλογές στην εν λόγω περιοχή πραγματοποιήθηκαν το 2019 και οι επόμενες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT