«Χαζά» τηλέφωνα: Καταναλωτές ζητούν την επιστροφή τους, αλλά οι κολοσσοί διαφωνούν

«Χαζά» τηλέφωνα: Καταναλωτές ζητούν την επιστροφή τους, αλλά οι κολοσσοί διαφωνούν

Ανήσυχοι γονείς, εργάτες, ηλικιωμένοι και καταναλωτές που θέλουν μια πιο φθηνή λύση είναι μεταξύ όσων ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τα λεγόμενα «χαζά» τηλέφωνα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνε περίπου 15 χρόνια από τότε που οι οθόνες αφής και τα πρώτα «έξυπνα» τηλέφωνα (smartphones) άρχισαν να κατακλύζουν την αγορά, αντικαθιστώντας τα μικρά κινητά με τα κουμπάκια. Τα λεγόμενα «χαζά» τηλέφωνα έφυγαν γρήγορα από το προσκήνιο, αλλά τώρα φαίνεται πως σταδιακά επιστρέφουν και πάλι. 

Εχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που οι καταναλωτές έμαθαν να χρησιμοποιούν smartphones, κάνοντάς τα απαραίτητο εργαλείο της καθημερινότητάς τους. Ολο και περισσότεροι όμως, εστιάζουν στις αρνητικές πτυχές των «έξυπνων» τηλεφώνων όπως το κόστος, η απώλεια συγκέντρωσης και ο εθισμός στο ακατάσχετο «scrolling» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν βέβαια τρόποι για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα, εγκαθιστώντας, για παράδειγμα, εφαρμογές που περιορίζουν τον χρόνο χρήσης της οθόνης. Ωστόσο, ορισμένοι δεν ικανοποιούνται και επιλέγουν πιο δραστικές λύσεις: αγοράζουν τηλέφωνα που έχουν μόνο βασικές λειτουργίες όπως κλήσεις και μηνύματα

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για αυτές τις συσκευές είναι ανήσυχοι γονείς, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν μακριά τα παιδιά τους από τους κινδύνους και τις αρνητικές πτυχές που μπορεί να έχει η χρήση ενός smartphone. Άλλους υποψήφιους αγοραστές «χαζών» τηλεφώνων βρίσκει επίσης κανείς σε ηλικιωμένους που θέλουν κάτι απλό και εύχρηστο, εργαζόμενους σε δύσκολα χειρωνακτικά επαγγέλματα οι οποίοι χρειάζονται συνήθως ανθεκτικά κινητά, απλούς καταναλωτές που δεν θέλουν να πληρώσουν πολλά λεφτά για ένα τηλέφωνο αλλά και έφηβους που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με βάση τα στοιχεία του Αυγούστου του 2023 από την Counterpoint Research, τα «χαζά» τηλέφωνα αποτελούσαν το 2% της αγοράς κινητών τηλεφώνων. Και μπορεί το ποσοστό να δείχνει μικρό, αλλά σε απόλυτους αριθμούς οι εκτιμήσεις μιλούν για 2,8 εκατομμύρια τέτοια τηλέφωνα σε όλη τη χώρα.

«Τα τηλέφωνα αυτά συνεχίζουν να έχουν παρουσία στις ΗΠΑ, καθώς ο απλός σχεδιασμός, η προσιτή τιμή και η ανθεκτικότητά τους εξακολουθούν να απευθύνονται σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες. Αν και δεν θα υπάρξει έξαρση για τα feature phones στην αγορά, υπάρχουν σταθερές ανάγκες που δημιουργούν τη σταθερή ζήτηση για feature phones σε μια αγορά που κυριαρχείται από smartphones», ανέφερε η Counterpoint Research.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι συμφέρει να υπάρξει μαζική παραγωγή. Οι μεγάλοι τεχνολογικοί γίγαντες του κλάδου, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα είτε από λογισμικό είτε από πολύ εξειδικευμένο υλικό για το οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν υψηλές τιμές. Ως εκ τούτου, εταιρείες όπως η Samsung έχουν ελάχιστα κίνητρα να παράγουν και πάλι «χαζά» τηλέφωνα επειδή είναι φθηνά, οπότε προσφέρουν και λιγότερα έσοδα. 

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας και υποστηρικτής των «χαζών» τηλεφώνων, Χοσέ Μπριόνες εκτιμά ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας δεν θέλουν τα τηλέφωνα αυτά να ξεπεράσουν τα πιο προηγμένα τεχνολογικά και βέβαια ακριβότερα μοντέλα τους. «Οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν θέλουν τίποτα που έχει να κάνει με τη μείωση της χρήσης του smartphone σας, επειδή δεν κερδίζουν χρήματα», λέει.

Με πληροφορίες από BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT