Θάνατος Εμπραχίμ Ραϊσί: Συγκρατημένοι οι Ιρανοί

Θάνατος Εμπραχίμ Ραϊσί: Συγκρατημένοι οι Ιρανοί

Ερευνα των Αρχών για τα αίτια της συντριβής του μοιραίου αμερικανικού ελικοπτέρου Bell 212, που αγοράστηκε επί εποχής Σάχη

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την Ταυρίδα ξεκίνησαν χθες οι επιμνημόσυνες τελετές για τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί και τους άλλους κρατικούς αξιωματούχους που σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν το ελικόπτερο που τους μετέφερε συνετρίβη σε ορεινή περιοχή, κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, υπό συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες.

Χιλιάδες Ιρανοί, πολλοί από αυτούς ντυμένοι στα μαύρα, χτυπούσαν τα στήθη τους στο κέντρο της Ταυρίδας, πρωτεύουσας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, όταν περνούσαν από μπροστά τους τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τα φέρετρα με τα λευκά λουλούδια και τις ιρανικές σημαίες. Εκτός από τον Ραϊσί, έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του ελικοπτέρου ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Από την Ταυρίδα, η σορός του Ραϊσί μεταφέρθηκε στην Τεχεράνη και από εκεί στην ιερή για τους σιίτες μουσουλμάνους πόλη Κομ. Στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Τεχεράνη, όπου θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή, προτού καταλήξει στον τελικό της προορισμό, τη γενέτειρα του νεκρού, Μαχσάντ, όπου θα ενταφιαστεί, αύριο Πέμπτη.

Ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων αναφέρουν ότι οι μέχρι τώρα εκδηλώσεις πένθους για τον Ραϊσί ωχριούν σε προσέλευση και ένταση των συναισθημάτων των πολιτών έναντι άλλων ανάλογων περιπτώσεων, με τελευταία εκείνη του Κασέμ Σολεϊμανί, ανώτατου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2020 από αμερικανικό πύραυλο, στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Σκληροπυρηνικός, απολύτως ελεγχόμενος από το θεοκρατικό κατεστημένο, ο Ραϊσί ουδέποτε υπήρξε δημοφιλής, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για την ανάδειξή του ήταν το χαμηλότερο στα χρονικά της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Υπό αυτό το πρίσμα, οι έκτακτες εκλογές της 28ης Ιουνίου, που θα αναδείξουν τον διάδοχό του, αποτελούν πρόκληση για το καθεστώς.

Οι ιρανικές αρχές απέδωσαν τη συντριβή του ελικοπτέρου σε τεχνική βλάβη, χωρίς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, Μοχαμάντ Μπαγερί, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας. Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι το μοιραίο ελικόπτερο ήταν ένα αμερικανικής κατασκευής Bell 212, παρόμοιο με τα στρατιωτικά ελικόπτερα Huey που χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Παρά τη ρήξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά την ισλαμική Επανάσταση του 1979, το νέο καθεστώς χρησιμοποιεί πέντε ελικόπτερα αυτού του τύπου για μετακινήσεις υψηλών προσώπων. Οι κυρώσεις που επέβαλε στο Ιράν η Ουάσιγκτον λόγω του πυρηνικού προγράμματος δυσκόλεψαν τη συντήρηση των ελικοπτέρων, κάτι για το οποίο κατηγόρησε χθες τους Αμερικανούς ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι χαρακτήρισε «αβάσιμες» αιτιάσεις αυτού του τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT