Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας: «H Ε.Ε. καλύτερα προετοιμασμένη για κάθε απειλή»

Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας: «H Ε.Ε. καλύτερα προετοιμασμένη για κάθε απειλή»

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή για την υγεία, προχώρησαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή για την υγεία, προχώρησαν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και η αρμόδια επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, κατά την παρουσίαση σήμερα του απολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας, που επί της ουσίας «σφυρηλατήθηκε» εν μέσω της πανδημίας.

Την αποτελεσματική απάντηση της Κομισιόν έναντι της μεγαλύτερης απειλής για την υγεία, της πανδημίας Covid 19, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ σημείωσε ότι «η αλληλεγγύη και η αποφασιστικότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσης αποτέλεσαν βάση για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ανθεκτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία για όλους τους πολίτες της».

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι το βασικό αυτό επίτευγμα της τρέχουσας Κομισιόν, υπό την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «θα συνεχίσει να προωθεί ευρωπαϊκή καινοτομία και ανταγωνιστικότητα στον τομέα της υγείας, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των ασθενών», ενώ πρόσθεσε ότι η Ενωση θα συνεχίσει να εργάζεται ως ισχυρός παγκόσμιος εταίρος για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών σε όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, σημείωσε ότι η πανδημία καθόρισε τη θητεία αυτής της Κομισιόν αλλά επέδειξε παράλληλα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης «και τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δουλεύουμε όλοι μαζί». Εδωσε έμφαση στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία που προέκυψε από την πιο δύσκολη κρίση στη σύγχρονη εποχή και βασίζεται πλέον σε τρεις βασικούς πυλώνες που αλληλοσυμπληρώνονται.

Τρεις πυλώνες

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδωσε έμφαση σε αυτούς τους τρεις πυλώνες:

Το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης κρίσεων υγείας, με νέους κανόνες για το πώς θα προετοιμαστεί η Ενωση και θα αποφασίζει σε περίπτωση απειλών κατά τη υγείας, επειδή η πανδημία έδειξε την αξία του συντονισμού.

Μια αναβαθμισμένη προσέγγιση για την ασφάλεια των ιατρικών προμηθειών «επειδή θέλουμε οι θεραπείες να φτάνουν σε όλους τους πολίτες, όπου κι αν ζουν στην Ενωση, και να αποφεύγουν ξανά τις ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων, συσκευών ή προστατευτικού εξοπλισμού (όπως γάντια και μάσκες)».

Και σύγχρονες, καινοτόμες πολιτικές υγείας μέσω των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών με προτάσεις ορόσημα, όπως το σχέδιο αντιμετώπισης του καρκίνου, ο ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων υγείας και η στρατηγική αντιμετώπισης της ψυχικής υγείας.

Τι περιλαμβάνουν:

Για την καλύτερη ανταπόκριση της Ε.Ε σχετικά με μελλοντικές κρίσεις, έχει δημιουργηθεί η αντίστοιχη αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (ΗΕRA), που συνεργάζεται παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Παράλληλα, με την HERA και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υγεία έμφαση δίνεται και στην προτεινόμενη φαρμακευτική μεταρρύθμιση της Ε.Ε., που θα δώσει σε επιπλέον 70 εκατομμύρια πολίτες της Ε.Ε. πρόσβαση σε νέα φάρμακα, διατηρώντας παράλληλα έναν ανταγωνιστικό φαρμακευτικό τομέα στην Ευρώπη. Κρίσιμη η λειτουργία της, όπως ανέφερε και η επίτροπος Κυριακίδου, και για τη βελτίωση της διαθεσιμότητας κρίσιμων φαρμάκων με τον καθορισμό μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Μεγάλη έμφαση έδωσαν αμφότεροι και στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου καθώς ξεκίνησε μια σειρά από σημαντικές ενέργειες για την αντιμετώπιση της νόσου σε κάθε στάδιο – από την πρόληψη στη διάγνωση και τη θεραπεία καθώς και στη μετακαρκινική φροντίδα. Υποστηρίζεται, μάλιστα, από 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη χρηματοδότηση να κάνει ήδη τη διαφορά στη ζωή των ασθενών με καρκίνο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ψηφιακή πλέον μετάβαση αφορά και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων Υγείας (EHDS) όπου οι πολίτες έχουν καλύτερη πρόσβαση στα δεδομένα τους, οπουδήποτε στην Ε.Ε. Παράλληλα, ο χώρος αυτός επιτρέπει την καλύτερη χρήση των δεδομένων για την έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων.

Παράλληλα, οι δότες και οι λήπτες ουσιών ανθρώπινης προέλευσης, όπως το αίμα και τα κύτταρα, θα επωφεληθούν από την ισχυρότερη προστασία βάσει των αναθεωρημένων κανόνων της Ε.Ε.

Σχέση κλιματικής κρίσης – ψυχικής υγείας

Εξαιρετικά σημαντική είναι παράλληλα και η ολοκληρωμένη προσέγγιση της Ε.Ε στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Περισσότερα από 1,2 δισ. ευρώ διατίθενται για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας, τη βελτίωση των υπηρεσιών πρόληψης και υποστήριξης με στόχο την κατάρριψη του στίγματος σε αυτόν τον σημαντικό τομέα.

Αναγνωρίζοντας τη σχέση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, η Ευρώπη είναι σε καλύτερη θέση να αναπτύξει ισχυρότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στον τομέα της υγείας, όπως η μικροβιακή αντοχή και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Αυτό το θέμα χαρακτήρισε η κ. Κυριακίδου τρέχουσα σημαντική πρόκληση, την οποία μάλιστα ήδη αναγνωρίζει ως τέτοια και το 32% των Ευρωπαίων πολιτών σύμφωνα με πρόσφατο ευρωβαρόμετρο.

Μελλοντικοί στόχοι

Για την ίδια άλλωστε, υπάρχουν πέντε τομείς που θα πρέπει να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν στον επόμενο ευρωπαϊκό θεσμικό κύκλο: η κλιματική αλλαγή, οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων, η αντι-μικροβιακή αντοχή, οι μη μεταδοτικές ασθένειες, η διεύρυνση και οι ανάγκες δηλαδή προσαρμογής των υποψήφιων κρατών-μελών.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι για το μέλλον απαιτείται περισσότερη αυτονομία της Ευρώπης, ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία. «Η Ευρώπη να ανακτήσει τον έλεγχο για όσα χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το εάν είναι απόλυτα σίγουρη ότι η Ε.Ε μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μια πιθανή νέα κρίση υγείας, όπως η πανδημία, η επίτροπος Κυριακίδου ανέφερε ότι δεν μπορεί με βεβαιότητα να πει ότι η Ευρώπη είναι απολύτως προετοιμασμένη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δημιουργήθηκαν δράσεις και οργανισμοί που καθιστούν την Ενωση προετοιμασμένη «όσο καλύτερα γίνεται». Η Ευρωπαϊκή Ενωση Υγείας υλοποιεί αυτό το όραμα, είπε χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT