«Στο μυαλό του Ρίσι Σούνακ»: Ελιγμοί μπροστά στο σχεδόν αναπόφευκτο αποτέλεσμα

«Στο μυαλό του Ρίσι Σούνακ»: Ελιγμοί μπροστά στο σχεδόν αναπόφευκτο αποτέλεσμα

Εκλογές, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε συντριπτική ήττα του Συντηρητικού κόμματος, προκήρυξε αιφνιδιαστικά σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόωρες εκλογές, που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε συντριπτική ήττα του Συντηρητικού κόμματος και επαναφορά των Εργατικών στην εξουσία μετά από 14 χρόνια, προκήρυξε αιφνιδιαστικά σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ. Με τους εκλογικούς συσχετισμούς να δείχνουν αρνητικοί για τους Τόρις, η χώρα οδεύει σε εκλογές στις 4 Ιουλίου αφήνοντας χρόνο έξι εβδομάδων για προεκλογική εκστρατεία.

Ως εκ τούτου, το βασικότερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί ο Σούνακ επέλεξε να προκηρύξει τώρα εκλογές από τη στιγμή που ενδέχεται να τις χάσει. Αλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι πολιτικοί αναλυτές που ανέμεναν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα πήγαινε σε εκλογές το φθινόπωρο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιοριστεί η συντριπτική δημοσκοπική διαφορά που υπολογίζεται στις 20 μονάδες. 

Φαίνεται πως ο Σούνακ επιχειρεί τον αιφνιδιασμό των πολιτικών του αντιπάλων και κυρίως του ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ. Με την πολιτική αυτή «έκπληξη» ελπίζει ως ένα βαθμό ότι θα επηρεάσει προς όφελός του, τους πολιτικούς συσχετισμούς. Παράλληλα, στο διάγγελμά του πρόταξε το αφήγημα της επιστροφής στην οικονομική ομαλότητα και το κόμμα του ως εγγυητή της σταθερότητας. Η χώρα βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε βαθιά πληθωριστική κρίση, που οδήγησε σε εκτόξευση των τιμών των βασικών αγαθών επηρεάζοντας σοβαρά τα οικονομικά των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. 

Σχολιάζοντας την απόφαση των πρόωρων εκλογών, ο δημοσιογράφος του SkyNews, Σαμ Κοατς εκτίμησε ότι ο Σούνακ πήρε ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο. Οι Συντηρητικοί παραμένουν πολύ πίσω από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις σε μια περίοδο, που όπως αναφέρει, υπάρχει «τεράστιος αριθμός προκλήσεων, εσωτερικών εντάσεων και ανεκπλήρωτων πολιτικών». Δύο πρώην υπουργοί δήλωσαν στην πολιτική συντάκτρια του SkyNews «αναστατωμένοι» από την απόφαση του Σούνακ την οποία χαρακτήρισαν ως «τρέλα» επειδή «βρίσκεται τόσο πίσω στις δημοσκοπήσεις». 

Από την πλευρά του, ο πολιτικός αναλυτής, Μουτζτάμπα Ράχμαν παρουσιάζει ορισμένους παράγοντες που ώθησαν τον Σούνακ να ρισκάρει παρά να καθυστερήσει τις εκλογές, «όσο μπορεί». Κορυφαίοι σύμβουλοι φέρεται να έπεισαν τον πρωθυπουργό ότι ο πληθωρισμός που τώρα είναι στο 2,3% είναι ικανοποιητικός, προειδοποιώντας τον ότι μπορεί να αυξηθεί και πάλι μέχρι το φθινόπωρο.

Επίσης, η κυβέρνηση εκτίμησε ότι το μπαράζ νομικών προσφυγών για το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που αφορά την απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα, θα καθυστερήσει την εφαρμογή του, με ό,τι συνεπάγεται αυτό επικοινωνιακά, ενώ είναι πιθανή και μια αύξηση μεταναστευτικών ροών στη Μάγχη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη δημοσκοπική ενίσχυση των Συντηρητικών μπορεί να φέρει και η προς το παρόν ασάφεια σχετικά με το πόσο μεγάλο ρόλο θα διαδραματίσει ο Νάιτζελ Φάρατζ στην προεκλογική καμπάνια του ακροδεξιού κόμματος Reform UK. Το εν λόγω κόμμα εμφανίζεται σήμερα περίπου στο 11%, με βάση τις δημοσκοπήσεις. 

Αυτά τα επιχειρήματα ίσως φάνηκαν πειστικά για τη διεξαγωγή των εκλογών όσο πιο σύντομα γίνεται, αλλά ο Ντέιβιντ Γκάουκ, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι η ανακοίνωση αποτελεί «σίγουρα έκπληξη», με δεδομένο ότι οι Τόρις ηττήθηκαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος πιστεύει ότι ο κόσμος ενδέχεται να αντιληφθεί αυτή την κίνηση ως «παραίτηση».

Η Αγιέσα Χαζάρικα, ομότιμη βουλευτής των Εργατικών, σχολίασε από την πλευρά της ότι «η χώρα σίγουρα ζητάει αλλαγή», αλλά αυτό που έδειξε το διάγγελμα του Βρετανού πρωθυπουργού είναι το «πόσο κακός πολιτικός είναι». «Τα πάντα σχετικά με αυτή την ανακοίνωση ήταν απλά μια πανωλεθρία», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι όλοι έχουν μείνει κατάπληκτοι από αυτή την ανακοίνωση και πιστεύω ότι φάνηκε αδύναμος». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT