Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εάν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ

Η Γερμανία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου εάν εκδοθεί ένταλμα από το ΔΠΔ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύλληψης του Νετανιάχου στη Γερμανία, εφόσον εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τη σύλληψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εφόσον εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε, ωστόσο, την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ερωτώμενος εάν η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα ζητούσε τη σύλληψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε γερμανικό έδαφος, στην περίπτωση που είχε εκδοθεί ανάλογο ένταλμα, ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ απάντησε: «Φυσικά, τηρούμε τον νόμο», τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για υποθετικό ερώτημα. Ο σεβασμός των αποφάσεων του ΔΠΔ αποτελεί «θεμελιώδη» θέση της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο κ. Χέμπεστραϊτ.

Στο ίδιο πνεύμα, η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σε συνέντευξή της στην BILD, δήλωσε: «Πάντα υποστηρίζαμε ως κυβέρνηση το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τόσο η καγκελαρία όσο και εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών. Εκτιμούμε την ανεξαρτησία των δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να διαλέγουμε, σήμερα μας αρέσει ένα πιάτο και αύριο όχι».

«Η σιωπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπορούσε να συλληφθεί σε γερμανικό έδαφος, εξελίσσεται πραγματικά σε σκάνδαλο», δήλωσε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, σημειώνοντας ότι «φυσικά θα μπορούσε κανείς – και θα έπρεπε– να ασκήσει κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά το Διεθνές Ποινικό δικαστήριο ιδρύθηκε για να λογοδοτούν σε αυτό δικτάτορες και αυταρχικοί ηγέτες, όχι για να συλλαμβάνονται δημοκρατικά εκλεγμένα μέλη κυβερνήσεων». Ο κ. Μερτς ζήτησε να τοποθετηθεί για αυτό το θέμα ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Ο αρμόδιος του CDU για θέματα Αμυνας, Γιόχαν Βάντεπουλ, επέκρινε επίσης την κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του κ. Χέμπεστραϊτ «ανησυχητική» και πρόσθεσε ότι «είναι απολύτως αδιανόητο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος αρχηγός κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ να συλληφθεί με κρατική εντολή σε γερμανικό έδαφος».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους (SPD) απέφυγε να απαντήσει ευθέως. Αναφερόμενος ωστόσο στην εισήγηση του εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σε βάρος από τη μία πλευρά της ηγεσίας της Χαμάς και από την άλλη του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ, σημείωσε: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω και πολύ το γεγονός ότι δύο ανόμοια πράγματα συσκευάζονται σε ένα πακέτο».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να απορρίπτει το ενδεχόμενο αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους. «Στόχος παραμένει μια λύση δύο κρατών έπειτα από διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, στο τέλος των οποίων θα γίνει αποδεκτό ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας. Ο κ. Χέμπεστραϊτ πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο, η κοινά αποδεκτή δηλαδή δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, θα απαιτούσε χρόνο και ότι δεν μπορεί να συντομευθεί μέσω της αναγνώρισης από κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT