Το ντιμπέιτ των κορυφαίων υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν

Το ντιμπέιτ των κορυφαίων υποψηφίων για την Προεδρία της Κομισιόν

Στο πάνελ βρέθηκαν οι Βάλτερ Μπάιερ (Ευρωπαϊκή Αριστερά), Σάντρο Γκότζι (Renew Europe Now), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Τερί Ράιντκε (Ευρωπαίοι Πράσινοι) και Νίκολας Σμιτ (Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών)

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η τηλεμαχία ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Στο πάνελ βρέθηκαν οι Βάλτερ Μπάιερ (Αυστρία – Ευρωπαϊκή Αριστερά), Σάντρο Γκότζι (Ιταλία – Renew Europe Now), Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), Τερί Ράιντκε (Γερμανία – Ευρωπαίοι Πράσινοι) και Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο – Κόμμα Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).

Η τηλεμαχία, συνολικής διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ενωση (EBU), σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά κόμματα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την τηλεμαχία συντόνισαν οι Μάρτιν Ρέζνιτσεκ (Czech TV) και Ανελί Μπεκ (VRT).

Το ακροδεξιό κόμμα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), καθώς και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, δεν εκπροσωπήθηκαν στο ντιμπέιτ.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, η υποψήφια με το ΕΛΚ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόταξε τη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με τις κομματικές συνεργασίες μετά τις ευρωεκλογές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι συνεργάτες της πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου.

Στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και στο ερώτημα αν θα πρέπει να συνεχίσει η ενίσχυση στην Ουκρανία ή να δοθεί έμφαση στην ασφάλεια των κρατών μελών η ίδια απάντησε: «Τα χρειαζόμαστε και τα δύο. Η ασπίδα αεράμυνας για όλη την Ευρώπη, όπως πρότεινε ο κ. Μητσοτάκης, είναι έργο που όλοι συμφωνούμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να σταθούμε στην Ουκρανία που πολεμάει για τις δικές μας αξίες. Να την στηρίξουμε και μετά να ενισχύσουμε και τη δική μας άμυνα».

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά μονο με αυτές» ανέφερε ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ. «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές για τη στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», πρόσθεσε. 

Για την ανεργία ο ίδιος δήλωσε πως ότι προέχει η ειδίκευση για να τονωθεί η αγορά εργασίας. Απευθυνόμενος στο κοινό ο ίδιος επεσήμανε ότι προτεραιότητες του για την οικονομία και την εργασία οι οποίοες είναι: ποιοτικές συνθήκες εργασίας, ισότητα για τις γυναίκες, η επιθυμία των νέων για πράσινη μετάβαση να εφαρμοστεί, αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες. 

«Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουμε αποτελέσματα μέσω μιας ισχυρής Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κόσμου», τόνισε.

Ο Σάντρο Γκότζι, ιταλός πολιτικός που εκπροσωπεί το Renew Europe Now, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πούτιν δε θα σταματήσει στην Ουκρανία. Γινόμαστε ουρά από τις ΗΠΑ και την Κίνα» και σημείωσε πως «για κάθε ευρώ άμυνας άλλο ένα για την εκπαίδευση».

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους, Τερί Ράιντκε κάλεσε να συσπείρωση ενάντια στην «απειλή του Πούτιν» και πρότεινε Ταμείο για αμυντικές δαπάνες. 

Σε ερώτηση από 21χρονη Ισπανίδα για τα επόμενα βήματα στην πράσινη μετάβαση, η υποψήφια των πρασίνων είπε ότι χρειάζεται πράσινη βιομηχανική συμφωνία και επειγόντως μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. «Χρειάζεται αειφορία και βιωσιμότητα και για περιβάλλον και γεωργία και εισόδημα. Και αναδιανομή των επιδοτήσεων», είπε η ευρωβουλευτής.

Ο Βάλτερ Μπάιερ, Αυστριακός πολιτικός που εκπροσωπεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ανέφερε ότι μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από την Ε.Ε. στα θέματα αντιμετώπισης της φτώχειας σημαίνει «πλαφόν στα ενοίκια και απαγόρευση εξώσεων».

Αναφορικά με τα γεωπολιτικά, ο Μπάιερ είπε ότι η Ευρώπη ξοδεύει περισσότερα από την Ουκρανία για την άμυνα. «Εντυπωσιάζομαι που μιλάμε για ασφάλεια και ειρήνη ενώ κανείς δεν αναφέρθηκε στη Μ. Ανατολή. Πότε θα πιέσει η ΕΕ το Ισραήλ να σταματήσει τη γενοκτονία», πρόσθεσε ο Βάλτερ Μπάιερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT