Στάρμερ: «Ναι» σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αλλά στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας

Στάρμερ: «Ναι» σε αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αλλά στο πλαίσιο ειρηνευτικής διαδικασίας

Ο Στάρμερ δήλωσε πως η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους χρειάζεται να γίνει την κατάλληλη στιγμή σε μια ειρηνευτική διαδικασία.

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα πως θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αν κερδίσει την εξουσία στις ερχόμενες γενικές εκλογές, αλλά πρόσθεσε πως μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει τη σωστή στιγμή στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Ισραήλ, το οποίο υποστήριξε πως έτσι «ανταμείβεται η τρομοκρατία» και ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από τις τρεις πρωτεύουσες.

Στο Εργατικό Κόμμα καταγράφονται εσωτερικές συγκρούσεις αναφορικά με την πολιτική του έναντι του πολέμου στη Γάζα μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς και οδήγησε στην ισραηλινή εισβολή.

Ο Στάρμερ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών επειδή αργοπορεί στην αλλαγή της πολιτικής του κόμματος προς την κατεύθυνση της υποστήριξης μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η στάση του κόμματος έκανε 10 βουλευτές του να παραιτηθούν από τους ρόλους τους στη διαμόρφωση πολιτικής και της αποδόθηκε ευθύνη για κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές αυτού του μήνα σε μερικές περιφέρειες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσει κράτος, ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC: «Ναι, το πιστεύω και νομίζω πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ και η αναγνώριση πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτού».

Ο Στάρμερ δήλωσε πως η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους χρειάζεται να γίνει την κατάλληλη στιγμή σε μια ειρηνευτική διαδικασία. «Πιστεύω απολύτως σ’ αυτή», πρόσθεσε ωστόσο υποστηρίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών είναι ουσιώδης για να υπάρξει διαρκής ειρήνη στην περιοχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT