Γέλεν: «Δεν είναι δεδομένο» το σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας με «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Γέλεν: «Δεν είναι δεδομένο» το σχέδιο στήριξης της Ουκρανίας με «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο έχει ευρεία στήριξη, ωστόσο υπάρχει «αρκετή δουλειά» που πρέπει να γίνει για να υλοποιηθεί και πρέπει επίσης να το υποστηρίξουν και οι 27 χώρες της Ε.Ε., όπως τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σήμερα Σάββατο ότι ένα δάνειο για την Ουκρανία που θα υποστηρίζεται από έσοδα προερχόμενα από τα ‘παγωμένα’ ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είναι η «βασική επιλογή» την οποία θα πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες της G7 τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί «να απομακρύνει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άλλης μελλοντικής επιλογής».

Το σχέδιο έχει ευρεία υποστήριξη, αλλά…

Οπως είπε η ίδια στους δημοσιογράφους στο τέλος της συνάντησης ομολόγων της από τις χώρες μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) που διεξήχθη στην πόλη Στρέζα της βόρειας Ιταλίας, το σχέδιο έχει ευρεία υποστήριξη ωστόσο υπάρχει «αρκετή δουλειά» που πρέπει να γίνει για να υλοποιηθεί. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να το υποστηρίξουν και οι 27 χώρες της Ε.Ε.

«Χρειάζεται την υποστήριξη της Ε.Ε. και πρόκειται για πολλές χώρες. Δεν είναι δεδομένο, επομένως δεν λέω ότι η συμφωνία αυτή έχει κλείσει», εξήγησε η Γέλεν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών συμφώνησαν να διερευνήσουν τρόπους χρήσης των μελλοντικών εσόδων από περίπου 300 δισ. δολ. σε δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσουν την Ουκρανία, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που αναμένεται να εκδοθεί το Σάββατο.

Τα περιουσιακά στοιχεία, που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη, «πάγωσαν» τον Φεβρουάριο του 2022.

Η Γέλεν δήλωσε ότι ένα δάνειο με βάση τα έσοδα θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο έως και 50 δισ. δολ., αποδεικνύοντας στη Ρωσία ότι σε συνδυασμό με τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, η Ουκρανία διαθέτει επαρκείς πόρους για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

Οι οικονομικοί ηγέτες της G7 θα εργαστούν πολύ τις επόμενες εβδομάδες, για να το «εξειδικεύσουν αρκετά» ώστε οι ηγέτες της G7 να το εξετάσουν στη σύνοδο κορυφής στην Απουλία της νότιας Ιταλία τον Ιούνιο, δήλωσε η ίδια.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT