Ο κορωνοϊός είναι εδώ και αυτό το καλοκαίρι – Εχουν δίκιο όσοι δεν νοιάζονται;

Ο κορωνοϊός είναι εδώ και αυτό το καλοκαίρι – Εχουν δίκιο όσοι δεν νοιάζονται;

Μπαίνουμε στη θερινή περίοδο με μία σειρά από νέες παραλλαγές του κορωνοϊού και μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Washington Post ανοίγει τον φάκελο της Covid, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει το υγειονομικό πεδίο, την ώρα που ελάχιστοι πλέον ανησυχούν για την πανδημία.

Τα νέα φαντάζουν σχετικώς αισιόδοξα, ειδικά δε αν υπάρξει σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να φέρει το πρώτο κύμα Covid στις ΗΠΑ που δεν θα ασκήσει πιέσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον περιορισμό της μετάδοσης.

Επίσης, δεν συνιστάται πλέον στους ασθενείς να απομονώνονται για πέντε ημέρες εάν είναι θετικοί στον Covid.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Το ρεπορτάζ της WP επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν δωρεάν τεστ και επιπλέον υπογραμμίζει ότι σύντομα οι ανασφάλιστοι δεν θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

«Εάν υψωθεί ένα νέο κύμα αυτό το καλοκαίρι, δεν είμαστε επαρκώς έτοιμοι να πλεύσουμε στα άγρια νερά», δήλωσε ο Ζιγιάντ Αλ-Αλί, επιδημιολόγος και ερευνητής μακροχρόνιων ιών στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των βετεράνων στο Σεντ Λούις.

Ετσι, παραμένει τριγύρω μας ένας ιός, σαν να είναι βουητό στο παρασκήνιο, ως ένα πανταχού παρόν παθογόνο, ένας «σποραδικός δολοφόνος».

Το σύστημα δημόσιας υγείας δεν αντιμετωπίζει πλέον τον ιό του Covid ως ύψιστη προτεραιότητα. Μόνο λίγοι επιβάτες εξακολουθούν να φορούν μάσκες στα τρένα και τα αεροπλάνα. Οι γάμοι και τα συνέδρια συνεχίζονται κανονικά. Πολλοί που αρρωσταίνουν δεν θα μάθουν ποτέ ότι πρόκειται για Covid. Ούτε θα νοιαστούν.

Ο Covid επέστρεψε στην επικαιρότητα μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγών με την ονομασία FLiRT. Η μετάλλαξη KP.2 αντιπροσωπεύει το 28% όλων των λοιμώξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές Μαΐου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του κοινού φαίνεται να καθοδηγείται περισσότερο από το όνομα παρά από τα βιολογικά χαρακτηριστικά των παραλλαγών.

Το καλοκαίρι προσφέρει μια υπενθύμιση του γιατί ο Covid είναι διαφορετικός από τη γρίπη, έναν πιο προβλέψιμο αναπνευστικό ιό του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Ο Covid παρουσιάζει διακυμάνσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και οι νοσηλείες αυξάνονται πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο και ο ζεστός καιρός τους οδηγεί σε εσωτερικούς χώρους.

Προς το παρόν, η δραστηριότητα του Covid είναι χαμηλή σε εθνικό επίπεδο, δήλωσαν τa Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ(CDC).

Ο αριθμός των Αμερικανών που πεθαίνουν από Covid είναι λιγότερος από το μισό σε σχέση με έναν χρόνο πριν, με έναν αριθμό θανάτων γύρω στους 2.000 τον Απρίλιο.

Ο ιός παραμένει η σοβαρότερη απειλή για τους σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους.

Αλλά μπορεί ακόμη να προκαλέσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε υγιείς νεότερους ανθρώπους, για τους οποίους μια κρίση Covid μπορεί να κυμαίνεται από συνάχι έως, σπανιότερα, μακροχρόνιες εξουθενωτικές επιπτώσεις.

Οταν η Λόρεν Σμιθ, μια 46χρονη αθλήτρια από το Νιου Τζέρσεϊ, νόσησε στα τέλη Απριλίου, σκέφτηκε ότι δεν θα ήταν τίποτα, όπως και η πρώτη της περίπτωση πριν από δύο καλοκαίρια. Αντ’ αυτού, εμφάνισε επίμονη κόπωση για εβδομάδες που δυσκόλεψε την προπόνηση και αποφάσισε να αποσυρθεί από τον επερχόμενο αγώνα της.

Η περίπτωσή της είναι από αυτές που οι γιατροί θα χαρακτήριζαν ήπια, αλλά η Σμιθ λέει ότι κάνοντας κάτι τέτοιο συσκοτίζεται η πραγματικότητα ενός ιού πιο περίπλοκου από τη γρίπη.

«Δεν υπάρχει καμία φροντίδα ή προσοχή στο γεγονός ότι αυτό είναι σοβαρό», δήλωσε η Σμιθ, σημειώνοντας ότι ήταν μία από τους μοναδικούς που φορούσαν μάσκα σε πρόσφατη συναυλία των Guster στη Φιλαδέλφεια. «Αισθάνομαι ότι πολλοί άνθρωποι λένε: “Εχω βαρεθεί, δεν θέλω να ασχολούμαι άλλο”. Τα CDC ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία κάνει κάτι για να το καταπολεμήσει».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα CDC δεν μιλούν πλέον για τον Covid, εκτός από σποραδικές ενημερώσεις σχετικά με τα δεδομένα και την παρακολούθηση των παραλλαγών, και την κριτική του προέδρου για τον χειρισμό του Τραμπ.

Η διευθύντρια Μάντι Κοέν δεν έχει κάνει tweet για τον Covid από τον Μάρτιο. Η υπηρεσία αρνήθηκε να διαθέσει υπάλληλο για συνέντευξη στην WP.

Τα CDC και οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να προωθούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο ενημερώθηκε τελευταία φορά το φθινόπωρο του 2023 για μια υποπαραλλαγή που δεν κυκλοφορεί πλέον, ως την καλύτερη μορφή προστασίας από τη νόσο. Μόλις το 23% των ενηλίκων έχει λάβει μια δόση του τελευταίου εμβολίου.

Οι ειδικοί λένε ότι η υπάρχουσα φόρμουλα εξακολουθεί να παρέχει προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας από τις παραλλαγές FLiRT. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω πληρούν τις προϋποθέσεις για μια δεύτερη δόση, αλλά μόνο το 7% έχει κάνει δύο εμβόλια.

Οι σύμβουλοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων αναμένεται να συστήσουν τον προσεχή Ιούνιο τη σύνθεση του εμβολίου που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο για την προστασία από τις τελευταίες παραλλαγές. Ωστόσο, άτομα χωρίς ασφάλιση υγείας δεν θα δικαιούνται πλέον δωρεάν εμβόλια στο πλαίσιο του προγράμματος Bridge Access, το οποίο λήγει τον Αύγουστο, αφού παρείχε περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια δωρεάν εμβόλια.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος εξαντλήθηκε και οι προσπάθειες για την καθιέρωση ενός ευρύτερου εθνικού προγράμματος που θα προσφέρει δωρεάν εμβόλια για ενήλικες έχουν ατονήσει.

Ο Πίτερ Χότεζ, συνδιευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων του Νοσοκομείου Παίδων του Τέξας, δήλωσε ότι η μείωση της συλλογής δεδομένων για τον Covid θα καταστήσει δυσκολότερο να πειστούν οι Αμερικανοί ότι ο ιός συνιστά τόσο σημαντική απειλή ώστε να αξίζει να εμβολιαστούν.

Τον Απρίλιο, τα νοσοκομεία σταμάτησαν να αναφέρουν επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19.

Τα CDC εξακολουθούν να παρακολουθούν τα επίπεδα του κορωνοϊού που ανιχνεύονται στα λύματα και να δημοσιοποιούν το ποσοστό των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά με διαγνωσμένο κρούσμα Covid-19, το οποίο μειώνεται από τον Φεβρουάριο. Αλλά ο Χότεζ δήλωσε ότι οι διαθέσιμες μετρήσεις δεν είναι πλέον αρκετές για να κατανοηθεί σωστά η κατάσταση με τον Covid.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας αντιμετωπίζουν τον Covid με λιγότερο επείγοντα χαρακτήρα εν μέρει επειδή τα νοσοκομεία δεν αναφέρουν πλέον ότι οι ασθενείς με Covid αποτελούν σημαντική απειλή για τη δυναμικότητά τους.

Ο Ράιναρντ Ουάσιγκτον, ο οποίος ηγείται της υγειονομικής υπηρεσίας της κομητείας Mecklenburg στη Βόρεια Καρολίνα, σημείωσε ότι ενώ ο Covid παραμένει πιο θανατηφόρος και πιο μεταδοτικός από τη γρίπη, ο ιός έχει γίνει πιο διαχειρίσιμος λόγω του εμβολιασμού.

«Δεν προκαλεί αναστάτωση στην καθημερινή μας ζωή όπως παλαιότερα», δήλωσε ο Ουάσιγκτον.

Ενώ τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να διαχειριστούν τα κύματα του Covid, ο Οτο Γιaνγκ, αναπληρωτής επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA, δήλωσε ότι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι ηλικιωμένοι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου συχνά παραβλέπονται.

«Αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς κουβαλούν ένα βαρύ φορτίο», δήλωσε ο Γιανγκ και πρόσθεσε: «Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει λύση γι’ αυτούς, αλλά ένα πράγμα που θα μπορούσε να γίνει είναι να υπάρχουν προληπτικά μέτρα».

Τα μέτρα προστασίας από τον Covid που αποτελούσαν βασικό στοιχείο των προηγούμενων καλοκαιριών παραμερίζονται. Πολλοί κατασκηνωτές του καλοκαιριού, για παράδειγμα, δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να απομονώνονται για Covid ενώ είναι ασυμπτωματικοί, δεδομένου ότι τα CDC αναθεώρησαν τα πρωτόκολλα καραντίνας.

Αλλοι που προσπαθούν να διατηρήσουν σε ισχύ τις προφυλάξεις αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες προκλήσεις.

Οι διοργανωτές του Dyke Fest, μιας συγκέντρωσης της LGBTQ+ κοινότητας στην Ουάσιγκτον, θέλησαν να συμπεριλάβουν τα άτομα με ανοσοκαταστολή όταν ζήτησαν από τους παρευρισκόμενους να φορούν μάσκες και να κάνουν εξετάσεις πριν έρθουν σε ένα μπαρ όπου περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες έπιναν, χάζευαν κοσμήματα και έργα τέχνης και συμμετείχαν σε πλήθος κόσμου που παρακολουθούσε παραστάσεις.

Αλλά η συμμόρφωση ήταν ελλιπής και η επιβολή δύσκολη.

«Πολιτισμικά απομακρυνόμαστε από αυτό ως κοινωνία, οπότε γίνεται πολύ πιο δύσκολο να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να είναι πραγματικά συνεπείς, επειδή δεν το κάνουν πουθενά αλλού», δήλωσε ένας από τους διοργανωτές. «Μπαίνεις τώρα σε έναν κινηματογράφο και βλέπεις ίσως πέντε άτομα να φορούν μάσκα», πρόσθεσε.

Οι πιο ευάλωτοι προσαρμόζονται σε έναν κόσμο όπου δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν ότι οι άνθρωποι θα φορούν μάσκα, ακόμη και στο γραφείο του γιατρού.

Στη Βόρεια Καρολίνα, Ρεπουμπλικανοί πρότειναν τον Μάιο νομοθεσία που θα ποινικοποιούσε το να φοράει κανείς μάσκα δημοσίως, ακόμη και για ιατρικούς λόγους, ως απάντηση στις αυξανόμενες διαμαρτυρίες κατά του πολέμου στη Γάζα, όπου πολλοί διαδηλωτές φορούσαν ιατρικές μάσκες.

Η πρόταση συγκλόνισε την Κατ Γουίλιαμς, η οποία έκανε διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα και αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο από μολύνσεις επειδή λαμβάνει φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Στα ιατρικά ραντεβού, χρειάστηκε να παρακαλέσει το προσωπικό να καλύψουν τα πρόσωπά τους, ενώ της παίρνουν αίμα και την υποβάλλουν σε ακτινογραφίες. Η προοπτική να συλληφθεί επειδή φοράει μάσκα και να αναγκαστεί να τη βγάλει σε μια πολυσύχναστη φυλακή την κάνει να φοβάται ακόμη περισσότερο να φύγει από το σπίτι της.

«Εχουμε έναν στόχο στην πλάτη μας. Δεν θέλουν κανένας να τους θυμίζει ότι ο Covid είναι ακόμα εδώ», τόνισε η 53χρονη γυναίκα.

Πηγή: Washington Post

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT