Ζαπορίζια: Η Ρωσία «δεν σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει» τον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: Η Ρωσία «δεν σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει» τον πυρηνικό σταθμό

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία επί του παρόντος δεν σχεδιάζει να επαναλειτουργήσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό της Ζαπορίζια στις αρχές της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» –όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία–, οι έξι αντιδραστήρες του οποίου είναι εκτός λειτουργίας. 

Το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS αναφέρει ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας(ΔΟΑΕ) είχε συνομιλίες με αντιπροσωπεία της Rosatom στην πόλη Καλίνιγκραντ στη δυτική Ρωσία, στην οποία, όπως είπε, επιτεύχθηκε κατανόηση ως προς τα θέματα ασφάλειας στον σταθμό. 

Το TASS αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ υπογράμμισε τη σημασία της ασφάλειας του σταθμού και ότι η επαναλειτουργία του δεν είναι στην ατζέντα. 

Η οικολογική οργάνωση Greenpeace, επικαλούμενη έγγραφα που υποβλήθηκαν από τη Rosatom στον ΔΟΑΕ στα μέσα Μαΐου, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία σχεδίαζε να επαναλειτουργήσει τον σταθμό, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει «μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση». 

Ρωσία και Ουκρανία έχουν κατηγορήσει πολλές φορές η μία την άλλη ότι βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες.

Ο ΔΟΑΕ, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για θέματα πυρηνικής ενέργειας, έχει αναφέρει ότι ο σταθμός αντιμετωπίζει προβλήματα τροφοδοσίας από τότε που η Ρωσία έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αυξάνοντας τους κινδύνους ασφαλείας στην περιοχή. 

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT