Προκλήσεις Ερντογάν στην επέτειο της Αλωσης: Λυτρώσαμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της και την κάναμε τζαμί

Προκλήσεις Ερντογάν στην επέτειο της Αλωσης: Λυτρώσαμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της και την κάναμε τζαμί

Αναφερόμενος στην άλωση της Πόλης, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «πηγή έμπνευσης για την επίτευξη του στόχου του Τουρκικού Αγώνα»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ομιλία του για τη συμπλήρωση 571 ετών από την Αλωση της Πόλης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι μουσουλμανική και με τη βοήθεια του Θεού θα μείνει έτσι για πάντα». Εκανε μάλιστα λόγο για «πηγή έμπνευσης σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου του Τουρκικού Αγώνα», ενώ αναφέρθηκε και στην Αγία Σοφία, λέγοντας ότι η μετατροπή της σε τζαμί τη «λύτρωσε από τα δεσμά της».

«Δεν θα επιτρέψουμε η Κωνσταντινούπολη να αποκοπεί από το πνεύμα της κατάκτησης και του [Μωάμεθ] του Πορθητή. Αν και ακόμη και σήμερα δεν το αποδέχονται», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Κωνσταντινούπολη «είναι η κληρονομιά του Πορθητή, των προγόνων μας, του ιερού στρατού, των πεσόντων», ενώ τη χαρακτήρισε και ως «κόρη του ματιού» του τουρκικού λαού.

«Ετσι υπηρετήσαμε πάντα στην πόλη αυτή. Ετσι λυτρώσαμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της και την ανοίξαμε για προσευχή σύμφωνα πάντα με τη διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή», πρόσθεσε.

Τονίζεται επίσης ότι, σε επίσημο μήνυμά του, ο Ερντογάν λέει μεταξύ άλλων ότι «η πίστη, η αποφασιστικότητα και το κουράγιο που επέδειξαν ο Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και οι ηρωικοί στρατιώτες του κατά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, μας δίνει σήμερα έμπνευση για την επίτευξη του στόχου του Τουρκικού Αιώνα».

«Μνημονεύω με ευσπλαχνία, σεβασμό και ευγνωμοσύνη τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και τους αγαπητούς μας μάρτυρες που μας άφησαν κληρονομιά αυτή τη μοναδικής ομορφιάς παγκόσμια πόλη και χαιρετίζω όλους τους πολίτες μας με τα πιο εγκάρδια συναισθήματά μου», αναφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT