Συλλυπητήρια Μακρόν στον Αμπάς για βομβαρδισμό καταυλισμού στη Ράφα

Συλλυπητήρια Μακρόν στον Αμπάς για βομβαρδισμό καταυλισμού στη Ράφα

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι ζήτησαν να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπως ζήτησε και το Διεθνές Δικαστήριο, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε σήμερα 29 Μαΐου 2024 με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς απηύθυνε «τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον παλαιστινιακό λαό για τη νέα τραγωδία που βιώνει μετά τον τελευταίο βομβαρδισμό καταυλισμού εκτοπισμένων στη Ράφα».

Oπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι ζήτησαν να σταματήσει αμέσως η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα, όπως ζήτησε και το Διεθνές Δικαστήριο, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Ράφα.

Ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεργαστεί με την Αλγερία και τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να εκφραστεί σθεναρά η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας για τα τεκταινόμενα στη Ράφα και να επιτευχθεί η άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα επιτραπούν η μαζική παράδοση και διανομή της βοήθειας στον θύλακα με ασφάλεια, καθώς και η προστασία των αμάχων.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας επανέλαβε επίσης τη σθεναρή καταδίκη της Γαλλίας αναφορικά με τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε ακόμη την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και την ίδρυση, χωρίς περαιτέρω αναβολές, ενός παλαιστινιακού κράτους.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε την περασμένη Παρασκευή στα Ηλύσια Πεδία με την ομάδα επαφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο πρόεδρος Μακρόν υπογράμμισε ότι επιβεβαιώθηκε η δέσμευση της Γαλλίας να εργαστεί για να οικοδομήσει με τους Ευρωπαίους και Αραβες εταίρους της ένα κοινό όραμα ειρήνης που θα προσφέρει εγγυήσεις ασφάλειας για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ακόμη τη στήριξη της Γαλλίας για μια μεταρρυθμισμένη και ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, ικανή να ασκεί τα καθήκοντά της σε όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας, προς όφελος των Παλαιστινίων.

Τέλος, οι δυο ηγέτες συζήτησαν για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Οχθη, με τον Γάλλο πρόεδρο να εκφράζει την έντονη καταδίκη του για τη βία εναντίον Παλαιστίνιων αμάχων και να τονίζει ότι η συνέχιση της αποικιοκρατικής πολιτικής του Ισραήλ τροφοδοτεί αυτή τη βία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT