Κακούργος ο τέως πρόεδρος Τραμπ

Κακούργος ο τέως πρόεδρος Τραμπ

Οι ένορκοι μελέτησαν τα στοιχεία, συσκέφθηκαν και κατέληξαν σε ετυμηγορία, όπως πρέπει να κάνουν και οι ψηφοφόροι

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ταπεινή δικαστική αίθουσα του νότιου Μανχάταν, ένας πρώην πρόεδρος και ιδεολογικός σημαιοφόρος των Ρεπουμπλικανών καταδικάσθηκε για 34 περιπτώσεις παραποίησης εταιρικών εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος για να αποκρύψει ερωτική σχέση που είχε μία δεκαετία νωρίτερα. Η ετυμηγορία των ενόρκων, βασισμένη σε αδιάσειστα στοιχεία, είναι ένας από τους πολλούς λόγους που ο Τραμπ είναι ακατάλληλος για την προεδρία.

Οι Αμερικανοί ίσως να αναρωτιούνται για τη σημασία της στιγμής αυτής, με πολλούς ειδικούς να εκφράζουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του κατηγορητηρίου, που στηρίχθηκε σε καινοτόμο ερμηνεία του νόμου περί κακουργημάτων. Το μεγαλύτερο όφελος της ρυπαρής αυτής υπόθεσης είναι ότι απέδειξε ότι ο νόμος ισχύει για όλους, ακόμη και για πρώην προέδρους. Η διαδικασία δεν διέφερε σε τίποτε από άλλες ποινικές υποθέσεις σε αμερικανικά δικαστήρια, παρά τη μοναδική φύση της. Το γεγονός ότι 12 Αμερικανοί μπόρεσαν να φθάσουν σε ετυμηγορία για τον πρώην και πιθανώς επόμενο πρόεδρο της χώρας, αποτέλεσε λαμπρό παράδειγμα λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών.

Πολλές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μια καταδίκη του Τραμπ θα επηρέαζε την απόφαση των ψηφοφόρων. Η ετυμηγορία από μόνη της πιστοποιεί ότι ο Τραμπ διέπραξε εγκλήματα αποκρύπτοντας πληροφορίες από το αμερικανικό κοινό με στόχο να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016. Η υπόθεση έφερε στο φως ακόμη περισσότερα στοιχεία για το τι είναι ικανός να κάνει ο Τραμπ προκειμένου να επωφεληθεί πολιτικά, συμπεριλαμβανομένων της παραβίασης του νόμου και της εξώθησης άλλων στην παρανομία. Αυτή η χρόνια έξη του να παρακάμπτει τους δημοκρατικούς κανόνες και τον νόμο προς το συμφέρον του βρίσκεται στο επίκεντρο δύο άλλων ποινικών υποθέσεων κατά του Τραμπ, για τις πολύ σοβαρότερες κατηγορίες της διασποράς αναληθειών και τη συμμετοχή σε εγκληματική συνωμοσία με στόχο την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020. Κατηγορείται επίσης για παράνομη κατακράτηση απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, με αυτόπτες μάρτυρες να υποστηρίζουν ότι επεδείκνυε τέτοια έγγραφα σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Οι συνήγοροι του Τραμπ έχουν εξασφαλίσει προσωρινές αναβολές των υποθέσεων αυτών.

Ο τέως πρόεδρος ουδέποτε εμφάνισε ηθικές αναστολές. Η δίκη, όμως, έφερε στο φως και πληροφορίες, τις οποίες το κοινό οφείλει να γνωρίζει για τις ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές και τη στάση ζωής του. Παρότι η καταβολή αμοιβής στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς για τη σιωπή της δεν ήταν παράνομη, η αλλοίωση λογιστικών στοιχείων για την απόκρυψη της συναλλαγής με στόχο την εκλογή του στην προεδρία είναι ποινικά κολάσιμη. Η εισαγγελία έπεισε τους ενόρκους ότι η πληρωμή έγινε κατόπιν εντολής του Τραμπ στον Μάικλ Κοέν και ότι ο Τραμπ γνώριζε ότι η δαπάνη θα εμφανιζόταν στα λογιστικά βιβλία ως «νομικά έξοδα». Τα στοιχεία του κατηγορητηρίου απέδειξαν πέρα από κάθε αμφιβολία πως ο Τραμπ είχε προσωπική εμπλοκή στο σχέδιο, από το οποίο επωφελήθηκε σημαντικά. Ο δικαστής Μέρτσαν εξασφάλισε δίκαιη δίκη στον Τραμπ. Αρνήθηκε, για παράδειγμα, να επιτρέψει την παρουσίαση σκανδαλοθηρικού υλικού και δεν επέτρεψε τη μνεία καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης με δράστη τον Τραμπ. Τέτοιες καταθέσεις, χωρίς άμεση σχέση με την υπόθεση, θα μπορούσαν να είναι επιζήμιες για τον κατηγορούμενο.

Παρ’ όλα αυτά, ο δικαστής Μέρτσαν αναγκάσθηκε να αντιμετωπίζει τις διαρκείς απόπειρες του Τραμπ να υπονομεύσει την υπόθεση και όλο το νομικό σύστημα. Μόνο η απειλή μεταγωγής του στις φυλακές για παραβίαση των εντολών της έδρας έπεισε τον Τραμπ να πειθαρχήσει.

Τελικά, οι ένορκοι μελέτησαν προσεκτικά τα στοιχεία, συσκέφθηκαν για περισσότερο από εννέα ώρες και κατέληξαν σε ετυμηγορία, όπως ακριβώς πρέπει να κάνουν και οι ψηφοφόροι μπροστά στην κάλπη. Ο Τραμπ αποπειράθηκε να σαμποτάρει την εκλογική διαδικασία και τον θεσμό της δικαιοσύνης, θεμέλια της αμερικανικής δημοκρατίας. Οι ψηφοφόροι καλούνται τώρα να εκδώσουν τη δική τους ετυμηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT