Ινδία – εκλογές: Θρίαμβο Μόντι δείχνουν τα exit polls

Ινδία – εκλογές: Θρίαμβο Μόντι δείχνουν τα exit polls

Εάν επανεκλεγεί όπως αναμένεται, ο 73χρονος Ναρέντρα Μόντι θα είναι ο δεύτερος στα χρονικά πρωθυπουργός που εξασφαλίζει τρεις συνεχόμενες θητείες στην Ινδία.

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O συνασπισμός των κομμάτων που ένωσαν τις δυνάμεις τους υπό τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και την παράταξη BJP, οδεύει πια προς μια μεγάλη νίκη στις γενικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Ινδία.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει μέσα από τα exit polls τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζουν την κυβερνώσα Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία (NDA) να εξασφαλίζει μια πλειοψηφία δύο τρίτων στην κάτω βουλή των 543 εδρών, μια πλειοψηφία που θα επιτρέψει στην επερχόμενη κυβέρνηση να φέρει αλλαγές στο Σύνταγμα.

Πιο συγκεκριμένα, η NDA παρουσιάζεται να εξασφαλίζει από 355 έως και 380 έδρες σε σύνολο 543, ενώ στις προηγούμενες εκλογές του 2019 είχε λάβει 353.

Ο ίδιος ο Μόντι δηλώνει πια βέβαιος για τη νίκη.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, απορρίπτει τα exit polls ως «κατευθυνόμενα» και «αντιεπιστημονικά».

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είχαν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές που ξεκίνησαν στις 19 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Ινδία.

Τα τελικά επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου.

Εάν επανεκλεγεί όπως αναμένεται, ο 73χρονος Ναρέντρα Μόντι θα είναι ο δεύτερος στα χρονικά πρωθυπουργός που εξασφαλίζει τρεις συνεχόμενες θητείες στην Ινδία, έπειτα από τον Τζαβαχαρλάλ Νεχρού.

Η ανεργία και ο πληθωρισμός ήταν οι κύριες ανησυχίες για τους ψηφοφόρους στη χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT