Πούτιν: Δεν χρειάζονται πυρηνικά για να νικήσουμε στην Ουκρανία

Πούτιν: Δεν χρειάζονται πυρηνικά για να νικήσουμε στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της χώρας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα για να επιτευχθεί η νίκη της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Ο Πούτιν, του οποίου οι δυνάμεις προέλαυναν στην ανατολική Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ότι δεν βλέπει τις προϋποθέσεις για τη χρήση τέτοιων όπλων και ζήτησε από τον κόσμο να σταματήσει να συζητά το θέμα των πυρηνικών.

Ωστόσο, ο Πούτιν, ο οποίος ηγείται της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, δήλωσε ότι δεν αποκλείει αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα όπλα αυτά. Είπε επίσης ότι αν χρειαστεί, η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε δοκιμές πυρηνικών όπλων, αν και δεν βλέπει την ανάγκη να το κάνει αυτή τη στιγμή.

Αυτή ήταν η απάντηση του Πούτιν σε ερώτηση που έθεσε ο Σεργκέι Καραγκάνοφ, ένας γνωστός Ρώσος αναλυτής, ο οποίος διερωτήθηκε αν ο Πούτιν πρέπει να κρατήσει ένα «πυρηνικό πιστόλι στον κρόταφο» της Δύσης για την Ουκρανία.

«Η χρήση είναι δυνατή σε μια εξαιρετική περίπτωση – σε περίπτωση απειλής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Δεν νομίζω ότι έχει έρθει μια τέτοια περίπτωση. Δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», δήλωσε ο Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης. «Αλλά αυτό το δόγμα είναι ένα ζωντανό εργαλείο και παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και δεν αποκλείουμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές σε αυτό το δόγμα. Αυτό σχετίζεται επίσης με τις δοκιμές πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε. 

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιευμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας για το 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας Ρώσος πρόεδρος θα σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα: σε γενικές γραμμές ως απάντηση σε μια επίθεση με χρήση πυρηνικών ή άλλων όπλων μαζικής καταστροφής ή στη χρήση συμβατικών όπλων κατά της Ρωσίας «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT