Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός

Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου κατάπαυσης του πυρός

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την αμερικανική πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Το σχέδιο είχε παρουσιαστεί την 31η Μαΐου από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η Ρωσία δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενώ τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ. Το κείμενο οριστικοποιήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις που κράτησαν έξι ημέρες.

Το ψήφισμα χαιρετίζει τη νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, «την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί επίσης, και προτρέπει τις δύο πλευρές να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της, άνευ όρων και καθυστερήσεων».

«Περιμένουμε από τη Χαμάς να συμφωνήσει στο σχέδιο για κατάπαυση του πυρός, που ισχυρίζεται ότι θέλει», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας τονίζοντας ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διαμεσολαβητές για την εφαρμογή του σχεδίου. Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής αρχής ήταν επίσης θετικός λέγοντας ότι «υποστηρίζει κάθε ψήφισμα που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός και διατηρεί την ενότητα της παλαιστινιακής γης». 

Σχέδιο με τρεις φάσεις

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει «άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός με απελευθέρωση ομήρων συμπεριλαμβανομένων γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών, την επιστροφή των λειψάνων ομήρων που έχουν σκοτωθεί και την ανταλλαγή με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους». Επιπλέον, ζητά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από «κατοικημένες περιοχές» της Γάζας, την επιστροφή των Παλαιστινίων στα σπίτια και στις γειτονιές τους σε όλον τον θύλακα, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η δεύτερη φάση προβλέπει μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες «με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα». Στην τρίτη φάση προβλέπεται να ξεκινήσει «ένα μεγάλο πολυετές σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας υπογράμμισε επίσης τη διάταξη της πρότασης ότι «εάν οι διαπραγματεύσεις διαρκέσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες για την πρώτη φάση, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Στο ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας απορρίπτει κάθε προσπάθεια δημογραφικής ή εδαφικής αλλαγής στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων οποιωνδήποτε ενεργειών που μειώνουν το έδαφος του θύλακα.

Το κείμενο του ψηφίσματος επαναλαμβάνει επίσης την «ακλόνητη δέσμευση» του Συμβουλίου στο όραμα της λύσης των δύο κρατών, όπου δύο δημοκρατικά κράτη, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, ζουν δίπλα-δίπλα ειρηνικά εντός ασφαλών και αναγνωρισμένων συνόρων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT