Γαλλία: Ο Μακρόν κάλεσε σε συσπείρωση κατά των άκρων

Γαλλία: Ο Μακρόν κάλεσε σε συσπείρωση κατά των άκρων

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πόλωση που με ευθύνη των κομμάτων των άκρων δημιουργήθηκε στην πολιτική ζωή της Γαλλίας μετά τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2022, αλλά και μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, απέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ειδικότερα ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι, στράφηκε κατά του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, αλλά και της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, λέγοντας πως με τη στάση τους δημιούργησαν ένα «επικίνδυνο για τη Γαλλία μπλοκάρισμα» σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνησή της. Δήλωσε επίσης ότι έφτασε η ώρα, με την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών, «να πέσουν οι μάσκες» και να καταστεί σαφές ποιοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την ευημερία της παράταξής τους και ποιοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται για την ευημερία της Γαλλίας. 

Σε ό,τι αφορά το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι κινείται εκτός του δημοκρατικού πλαισίου σε σχέση με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι είναι επικίνδυνο για τη γαλλική οικονομία –αφού με τις προτάσεις του θα οδηγήσει, όπως είπε, τη χώρα στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό– και ότι στα θέματα της διεθνούς πολιτικής, κυρίως δε σε σχέση με το Ουκρανικό, θα οδηγήσει τη Γαλλία σε διεθνή απομόνωση.

Κατηγόρησε δε ευθέως τον πρόεδρο του κόμματος των Ρεπουμπλικανών Ερίκ Κιοτί για τη χθεσινή απόφασή του να συνταχθεί με το κόμμα της Λεπέν, επισημαίνοντας ότι «έκανε συμφωνία με τον διάβολο» παρά την αντίθετη άποψη όλων των γερουσιαστών του κόμματος και των περισσότερων βουλευτών του.

Σημείωσε δε ότι με την πολιτική του επιλογή «γύρισε την πλάτη στην πολιτική κληρονομιά του Ντε Γκολ, του Σιράκ, και του Σαρκοζί», ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό, οι θέσεις που υποστήριξε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα ήταν σε απόλυτη αντίθεση με τις θέσεις της Ακροδεξιάς. 

Σε ό,τι αφορά τον χώρο της Αριστεράς, ο Γάλλος πρόεδρος στηλίτευσε την απόφαση των κομμάτων της δημοκρατικής Αριστεράς να έρθουν, όπως είπε, σε συμφωνία με την Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, την οποία κατηγόρησε για αντισημιτισμό και αντικοινοβουλευτισμό, ενώ παράλληλα υπογράμμισε και τη διάσταση απόψεων που υπάρχει μεταξύ των αριστερών κομμάτων στα θέματα της ενέργειας, αλλά και γενικότερα της οικονομίας. Επισήμανε ακόμη ότι τα κόμματα της Αριστεράς, με τις διαφορές που έχουν, είναι αδύνατον να καταλήξουν σε ένα κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. 

Κατόπιν όλων αυτών, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό δημοκρατικό μέτωπο με καθαρές θέσεις τόσο σε σχέση με τη λειτουργία της δημοκρατίας, όσο και σε σχέση με την Ευρώπη.

Ανέφερε ότι σε αυτό το μέτωπο μπορούν να ενταχθούν οι σοσιαλδημοκράτες, οι οικολόγοι, οι χριστιανοδημοκράτες, οι γκωλικοί και γενικότερα όλες οι πολιτικές δυνάμεις που «δεν αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στον εξτρεμιστικό πυρετό».

Αναφερόμενος στο εγχείρημα δημιουργίας ενός Λαϊκού Μετώπου από τα κόμματα της Αριστεράς ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι «αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να επιστρέψει στον τάφο του, αυτός είναι ο Λεόν Μπλουμ», ο επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου που κυβέρνησε τη Γαλλία κατά τα τελευταία χρόνια του Μεσοπολέμου.

Ανέφερε επίσης ότι αυτό που σήμερα ονομάζεται Λαϊκό Μέτωπο είναι μία συνεργασία που θα επιτρέψει στο κόμμα του Μελανσόν να διεκδικήσει περίπου τριακόσιες έδρες στη νέα Εθνοσυνέλευση. 

Καταλήγοντας, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι πολλά προβλήματα σε σχέση με τη διακυβέρνηση της Γαλλίας παραμένουν ανεπίλυτα και ότι γι’ αυτό πολλές φορές οι Γάλλοι είναι οργισμένοι, ενώ τόνισε ότι εφεξής θα πρέπει να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος διακυβέρνησης ο οποίος θα χαρακτηρίζεται «από ηρεμία, σεβασμό και αξιοπρέπεια στην υπηρεσία του γαλλικού λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT