Ληστείες σε τράπεζες από μέλη της Χαμάς

Ληστείες σε τράπεζες από μέλη της Χαμάς

Για να καθησυχάσει τους καταθέτες η δημοσιονομική αρχή υπογράμμισε ότι μόλις το 8,4% των μετρητών αποθηκεύεται εντός της Λωρίδας

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΑΖΑ. Το πρωί της 16ης Απριλίου, υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας διαπίστωσαν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας άγνωστοι είχαν ανοίξει τρύπα στην οροφή της αίθουσας του θησαυροφυλακίου. Οι κάμερες παρακολούθησης έδειξαν ότι ομάδα ενόπλων είχε διεισδύσει στην τράπεζα για να αφαιρέσει 2,8 εκατ. ευρώ σε ισραηλινά σέκελ. Υστερα από αποτυχημένη απόπειρα να ανοίξουν τραπεζικές θυρίδες, οι μασκοφόροι εξαφανίσθηκαν στα χαλάσματα της πόλης.

Η ληστεία προκάλεσε πανικό μεταξύ των στελεχών της Τράπεζας της Παλαιστίνης, του μεγαλύτερου τραπεζικού οργανισμού στα παλαιστινιακά εδάφη, που ιδρύθηκε στη Γάζα το 1960 και διοικείται πάντα από την οικογένεια των ιδρυτών της, τους Σάουα. Αφού ενημέρωσαν την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Δημοσιονομική Αρχή της Παλαιστίνης, που επέχει θέση κεντρικής τράπεζας των κατεχομένων, οι υπεύθυνοι υιοθέτησαν επιπλέον μέτρα ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθούν νέες τέτοιες απώλειες. Λίγες ώρες μετά τη ληστεία, οικοδομικό συνεργείο επισκεύαζε και ενίσχυε την οροφή στην αίθουσα του θησαυροφυλακίου.

Την επόμενη ημέρα, 17 Απριλίου, ένοπλη ομάδα, εξοπλισμένη με εκρηκτικά αυτή τη φορά, κατευθύνθηκε πάλι στο κτίριο της τράπεζας. Εκεί ανατίναξε το σκυρόδεμα που είχε τοποθετηθεί την προηγούμενη ημέρα και διέρρηξε τρία θησαυροφυλάκια, αφαιρώντας 29 εκατ. σε ξένο συνάλλαγμα. Υστερα από συνεννόηση με καταθέτες, στελέχη της τράπεζας αποφάσισαν τότε να απομακρύνουν μέρος του αποθέματος μετρητών σε ασφαλές σημείο, για να βρεθούν όμως αντιμέτωποι με ομάδα ενόπλων που ους περίμενε.

Οι ένοπλοι δήλωσαν ότι ενεργούν κατόπιν εντολών «των ύπατων αρχών της Γάζας» – εναλλακτική ονομασία της Χαμάς. Απειλώντας να εκτελέσουν τους υπαλλήλους, οι άγνωστοι άνδρες υποχρέωσαν τον διευθυντή να ανοίξει τα θησαυροφυλάκια. Οι ένοπλοι έφυγαν με 33,6 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα εκτιμά ότι οι απώλειές της από τέσσερις ληστείες τον μήνα Απρίλιο ήταν 66 εκατ. ευρώ.

Οι ομάδες ληστών δεν είναι, όμως, οι μόνες επιβουλές για τα αποθέματα της παλαιστινιακής τράπεζας. Ο ισραηλινός στρατός έχει δεσμεύσει σημαντικά χρηματικά ποσά από υποκατάστημα της τράπεζας στη Γάζα, προκειμένου αυτά τα κεφάλαια να μην καταλήξουν στα χέρια της Χαμάς. Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο στρατός εντόπισε και δέσμευσε τον Φεβρουάριο «πολλές δεκάδες εκατ. δολάρια». Η τράπεζα έχει καταθέσει προσφυγή στην ισραηλινή δικαιοσύνη για την απόδοση αυτών των κεφαλαίων.

Οι περισσότερες τράπεζες της Γάζας έπεσαν θύματα επιθέσεων από την αρχή του πολέμου. Στις 22 Απριλίου η δημοσιονομική αρχή προειδοποιούσε ότι «οι επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον υποκαταστημάτων και ΑΤΜ απειλούν την οικονομική δραστηριότητα και την ικανότητα των υποκαταστημάτων να διασφαλίζουν την ομαλή καταβολή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων». Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους καταθέτες, η Αρχή υπογράμμισε ότι μόλις το 8,4% των αποθεμάτων μετρητών αποθηκεύεται εντός των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας.

Η εξασφάλιση μετρητών απαιτεί πραγματικό αγώνα για τους Παλαιστινίους της Γάζας. Μόλις δύο ΑΤΜ λειτουργούν σε όλη τη Λωρίδα, σε Ράφα και Ντέιρ αλ Μπάλα στον Νότο, τα οποία εξαρτώνται από την ελλειμματική παροχή ηλεκτρικού. Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ότι οι λίγοι τυχεροί που εξασφαλίζουν χρήματα από τα ΑΤΜ κινδυνεύουν να χάσουν μέρος τους λίγα λεπτά αργότερα, από συμμορίες ενόπλων που απαιτούν ποσοστό της ανάληψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT