Χάνονται 1.000 Ρώσοι στρατιώτες ημερησίως

Χάνονται 1.000 Ρώσοι στρατιώτες ημερησίως

O τρόπος που η Μόσχα χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της καταδεικνύει το πληθυσμιακό πλεονέκτημά της στον πόλεμο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μάιος κόστισε ιδιαίτερα στους Ρώσους σε ανθρώπινο δυναμικό στην Ουκρανία, με 1.000 στρατιώτες να σκοτώνονται κατά μέσον όρο την ημέρα, σύμφωνα με αμερικανικές, βρετανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες, η Ρωσία καταφέρνει ακόμη να στρατολογεί 25.000 με 30.000 άντρες τον μήνα – σχεδόν όσους χάνει στο πεδίο της μάχης. Αυτό έχει επιτρέψει στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων να συνεχίσει να στέλνει κύματα στρατιωτών το ένα μετά το άλλο ενάντια στις ουκρανικές άμυνες, ελπίζοντας πως κάποια στιγμή θα καταφέρουν να τις κάμψουν. Πρόκειται για μια τακτική που οι ίδιοι οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν περιγράψει ως «μηχανή του κιμά», με τους διοικητές να μοιάζουν μερικές φορές σαν να ξεχνούν πως στέλνουν νεαρούς Ρώσους στον (σχεδόν) βέβαιο χαμό τους.

Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η τακτική έχει αποδειχθεί λειτουργική, φέρνοντας στον ρωσικό στρατό σημαντικές νίκες στην Αβντίιβκα, στο Μπαχμούτ και σε άλλα σημεία του μετώπου της ανατολικής Ουκρανίας. Ωστόσο Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι σχολιάζουν πως οι τακτικές ήταν λιγότερο επιτυχείς φέτος την άνοιξη, καθώς η Ρωσία προσπαθούσε να καταλάβει εδάφη στα πέριξ του Χαρκόβου.

«Ο Πούτιν και η Μόσχα προσπάθησαν σκληρά να αποσπάσουν κέρδη και να διασπάσουν τις γραμμές άμυνας φέτος την άνοιξη», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Προσπάθησαν και απέτυχαν. Κέρδισαν πολύ λίγα πράγματα και πλήρωσαν πολύ υψηλό τίμημα».

O τρόπος με τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της σκιαγραφεί ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά της σ’ αυτόν τον πόλεμο: ο πληθυσμός της είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από εκείνον της Ουκρανίας, δίνοντάς της μια φαινομενικά ανεξάντλητη δεξαμενή από εν δυνάμει στρατεύσιμους.

Το βασικό ερώτημα όμως παραμένει: Με την αμερικανική βοήθεια να φτάνει κατά κύματα στο μέτωπο, πόσο καιρό θα συνεχίσει να αποδίδει η τακτική των Ρώσων; Αμερικανικές πηγές αναφέρουν πως οι διαφορές στη δυναμική έχουν αρχίσει ήδη να είναι ορατές και τα πλήγματα στο ρωσικό πυροβολικό δυσκολεύουν μέρα με τη μέρα την προσπάθεια κατάκτησης του Χαρκόβου. Ο πόλεμος ωστόσο δεν έχει τελειώσει και η Ρωσία δεν δείχνει πρόθυμη να παραιτηθεί από τις εδαφικές της διεκδικήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT