Επίσκεψη Σολτς στη Βαρσοβία

«Από κοινού μπορούμε να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Βαρσοβία, την πρώτη που πραγματοποιεί εκεί έπειτα από την επιστροφή του Ντόναλντ Τουσκ στην πρωθυπουργία της Πολωνίας 

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καλό γείτονα» και «αξιόπιστο φίλο» χαρακτήρισε την Πολωνία ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στη Βαρσοβία, την πρώτη που πραγματοποιεί εκεί έπειτα από την επιστροφή του Ντόναλντ Τουσκ στην πρωθυπουργία. 

«Μόνο από κοινού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Ευρώπης», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με τον Γερμανό καγκελάριο, οι δύο χώρες είναι ήδη «καλοί γείτονες, εταίροι και αξιόπιστοι φίλοι, αλλά θέλουν και να δημιουργήσουν μια νέα δυναμική», επεκτείνοντας την συνεργασία τους σε πολλούς τομείς.

Ο κ. Τουσκ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι βλέπει τη Γερμανία ως «ηγετική δύναμη για την κοινή ασφάλεια της Ευρώπης».

«Θα ενισχύσουμε τη διαλειτουργικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων, θα αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα και θα προωθήσουμε τις επενδύσεις της αμυντικής μας βιομηχανίας», αναφέρεται στο σχέδιο των 40 σελίδων που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες ενώ παράλληλα τονίζεται ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και στην ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στον τομέα των αρμάτων μάχης και των πυρομαχικών, με βασικό μέλημα την επάρκεια ανταλλακτικών για τα Leopard που έχουν παραδοθεί από τη Γερμανία και την Πολωνία στην Ουκρανία.

Στο σχέδιο δεν αναφέρονται, ωστόσο, συγκεκριμένες δεσμεύσεις σχετικά με το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων που διεκδικεί η Πολωνία. «Η Γερμανία γνωρίζει τη σοβαρότητα της ενοχής της, την ευθύνη της για τα εκατομμύρια των θυμάτων της γερμανικής κατοχής και την αποστολή που προκύπτει από αυτήν», δήλωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση των ηλικιωμένων θυμάτων είναι αυτή που μας απασχολεί πολύ και θα αναλάβουμε επίσης δράση σε αυτόν τον τομέα». Ο Ολαφ Σολτς δεν διευκρίνισε, ωστόσο, πότε και πόση αποζημίωση θα πρέπει να καταβληθεί στα περίπου 40.000 θύματα της γερμανικής κατοχής που είναι ακόμη εν ζωή στην Πολωνία.

Η σημερινή συνάντηση στη Βαρσοβία ήταν η πρώτη διακυβερνητική συνάντηση των δύο πλευρών μετά το 2018.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT