Κρίσιμο εικοσιτετράωρο για την Ουκρανία

Κρίσιμο εικοσιτετράωρο για την Ουκρανία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Καθώς η κυβέρνηση του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς απειλεί να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ οργισμένοι διαδηλωτές αμφισβητούν ανοιχτά την εξουσία του, η ουκρανική κρίση βαίνει προς τη δραματική κορύφωσή της. Οι επόμενες ώρες ενδέχεται να αποδειχθούν αποφασιστικές για το μέλλον της διχασμένης χώρας: στο Κίεβο, η ουκρανική Βουλή θα συνέλθει εκτάκτως αναζητώντας έξοδο κινδύνου από την κρίση, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει εντατικές διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της Ε.Ε.

Χθες το απόγευμα αποχώρησαν από το κτίριο του υπουργείου Δικαιοσύνης οι διαδηλωτές του κινήματος πολιτών «Κοινή Υπόθεση», οι οποίοι το είχαν καταλάβει την προηγούμενη νύχτα, χωρίς να βρουν αντίσταση από αστυνομικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί η προσωρινή κατάληψη των υπ. Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης. Χθες το πρωί, η υπουργός Δικαιοσύνης Ολένα Λούκατς απείλησε ότι θα εισηγηθεί στον Γιανουκόβιτς να επιβάλει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να σταματήσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση για την εξεύρεση πολιτικής λύσης αν δεν εκκενωθεί το υπουργείο της. Υπέρ της επιβολής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης είχε ταχθεί νωρίτερα και η τοπική Βουλή της Κριμαίας, ενός εκ των πιο ανθεκτικών οχυρών του Γιανουκόβιτς και του ρωσόφιλου «Κόμματος των Περιφερειών». Τελικά, οι διαδηλωτές εκκένωσαν το υπ. Δικαιοσύνης, συνεχίζοντας τον συμβολικό αποκλεισμό του, ύστερα από παρέμβαση του πρώην πυγμάχου και επικεφαλής του κόμματος «Γροθιά», Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των κυριοτέρων ηγετών της αντιπολίτευσης.

Μέχρι χθες το βράδυ, οι αντικυβερνητικοί ακτιβιστές διατηρούσαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου του Κιέβου γύρω από την πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπου έχουν κατασκηνώσει, οχυρωμένοι πίσω από ογκώδη οδοφράγματα. Παράλληλα, η εξέγερση εξαπλώνεται με ρυθμούς χιονοστιβάδας στην περιφέρεια, με τους ακτιβιστές να έχουν καταλάβει τα 14 από τα 25 κυβερνεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις κεντρικές και δυτικές περιοχές, με μόνη εξαίρεση την περιοχή της Υπερκαρπαθίας. Ακόμη χειρότερα για τον Γιανουκόβιτς, η εξέγερση επεκτείνεται και σε ανατολικές περιοχές, όπου βρίσκονται τα κυριότερα οχυρά των φιλορωσικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις καταστολής αντέδρασαν δυναμικά χθες στις ανατολικές περιοχές του Δνειπροπετρόφσκ, του Τσερκάσι και του Σάμι, όπου σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομικών, με δεκάδες τραυματίες. Την πυρακτωμένη ατμόσφαιρα ήρθε να φορτίσει ακόμη περισσότερο η είδηση ότι ένας 55χρονος πολίτης από τη δυτική Ουκρανία βρέθηκε χθες απαγχονισμένος στο πελώριο μεταλλικό περίβλημα χριστουγεννιάτικου δέντρου, στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, ο Γιανουκόβιτς προχώρησε το Σάββατο σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την αντιπολίτευση, προσφέροντας την πρωθυπουργία στον Αρσένι Γιατσένιουκ, επικεφαλής του κόμματος «Μητέρα Πατρίδα», της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης στον Κλίτσκο. Ο τελευταίος, ωστόσο, απέρριψε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «δηλητηριασμένο φρούτο».

Σήμερα, το ουκρανικό Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει, σε έκτακτη συνεδρίαση, τις προτάσεις του Γιανουκόβιτς, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης η αναθεώρηση του συντάγματος και η ακύρωση των πρόσφατων νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα στη διαδήλωση. Την ίδια περίπου ώρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μανουέλ Μπαρόζο, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Ρωσίας–Ε.Ε. Στην Ουκρανία έσπευσε, εξάλλου, και πάλι ο Ευρωπαίος επίτροπος Στέφαν Φίλε, σε μια προσπάθεια μεσολάβησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ την προθυμία του να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο εξέφρασε και ο προεδρεύων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή