Πλαφόν στο συνάλλαγμα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Στα 2.000 δολάρια μηνιαίως περιορίζεται το ποσό ξένων νομισμάτων που μπορούν να αγοράσουν φυσικά πρόσωπα στην Αργεντινή, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο Χόρχε Καπιτάνιτς, συντονιστής του κυβερνητικού έργου και επικεφαλής της κυβέρνησης της Κριστίνα Κίρχνερ. Δικαίωμα τέτοιων αγορών δικαιούνται να κάνουν οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων με βάση πάντα τα δηλωμένα εισοδήματά τους.

Η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να διευκολύνει την αγορά ξένων νομισμάτων μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών περιορίζοντας, ωστόσο, και πάλι το ανώτατο ποσό στα 2.000 δολάρια τον μήνα. Η κυβέρνηση, επίσης, επέβαλε προσωρινά φόρο 20% στην αγορά νομισμάτων, τα οποία δεν αποταμιεύονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να επιτύχει την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στην αρχή της εβδομάδας που πέρασε, η κυβέρνηση της Αργεντινής επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς ακόμα και στις αγορές που γίνονται μέσω Διαδικτύου, καταβάλλοντας προσπάθεια να περιορίσει τη διαρροή ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό και να σταματήσει την κατανάλωση σε δολάρια. Στο επίκεντρο της απόφασης βρέθηκαν κατά κύριο λόγο τα κινεζικά προϊόντα που λόγω του μεγάλου πληθωρισμού που καταγράφεται στην Αργεντινή και ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχεται στο 30%, είναι φθηνότερα όταν εισάγονται από το εξωτερικό και παραδίδονται στο σπίτι, παρά όταν αγοράζονται από τα τοπικά καταστήματα.

Η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, χαρακτήρισε την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία η Αργεντινή κυβερνάται από την ίδια και τον σύζυγό της, «νικηφόρα». Ομως οι απλοί πολίτες, κατά πάσα πιθανότητα, έχουν διαφορετική άποψη. Χαρακτηριστική η περίπτωση της 68χρονης Αϊντα Εντερ, που επί σαράντα μέρες ζει σ’ ένα διαμέρισμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. «Η πρόεδρός μας δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, ζει όπως η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων και είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο γα την αντιμετώπιση των προβλημάτων», λέει η ηλικιωμένη γυναίκα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ενεργειακή κρίση της Αργεντινής είναι αποτέλεσμα της λαϊκίστικης πολιτικής της κυβέρνησης που προσπαθεί παντοιοτρόπως να διατηρήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλά επίπεδα προκειμένου με τον τρόπο αυτό να συγκαλύψει τον πληθωρισμό. Αυτή η πολιτική, όμως, δεν επιτρέπει στις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν στη συντήρηση των πυλώνων και των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολύωρες διακοπές σε ολόκληρες συνοικίες.

Παρά τα πολλά προβλήματα, η πρόεδρος της χώρας, Κριστίνα Φερνάντες, είναι στην ουσία απούσα από τις εξελίξεις εξαιτίας του προσωπικού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό καθώς υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση τον περασμένο Οκτώβριο και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποσυντονισμένη, να παραπαίει. Πολλοί είναι αυτοί που αμφιβάλλουν για τις ικανότητες του υπουργού Οικονομικών Αξελ Κιτσίλοφ. Χαρακτηριστικό, ότι ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής, Μαρτίν Ρεντράδο, είχε αναφέρει σε σχόλιο που ανήρτησε στο Twitter ότι «η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει. Τα μέτρα που λαμβάνονται αυξάνουν την παράλυση και την αβεβαιότητα».

Το περασμένο μήνα, έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις λεηλασίες καταστημάτων που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή