Παραιτήθηκε η ουκρανική κυβέρνηση

Παραιτήθηκε η ουκρανική κυβέρνηση

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με δύο ουσιώδεις παραχωρήσεις απέναντι στην αντιπολίτευση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προσπάθησε να εκτονώσει το κύμα των διαδηλώσεων και των καταλήψεων δημοσίων κτιρίων που έχει δημιουργήσει επαναστατική κατάσταση στη χώρα του. Ο Γιανουκόβιτς έκανε χθες δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού του, Μικόλα Αζάροφ, και σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου, προκειμένου να σχηματισθεί μεταβατική κυβέρνηση κοινής αποδοχής, ενώ παράλληλα το ουκρανικό Κοινοβούλιο, σε έκτακτη συνεδρίασή του, ανακάλεσε τον επίμαχο νόμο για περιορισμό του δικαιώματος στη διαδήλωση.

Στη δήλωση παραίτησής του, ο Αζάροφ σημειώνει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση «για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κοινωνικού και πολιτικού συμβιβασμού, με στόχο την ειρηνική υπέρβαση της κρίσης». Στην πραγματικότητα, ο Αζάροφ είχε εκμηδενισθεί πολιτικά από τον ίδιο τον Γιανουκόβιτς, ο οποίος ήδη το περασμένο Σάββατο είχε προτείνει στους δύο πλέον προβεβλημένους ηγέτες της αντιπολίτευσης, τους Αρσένι Γιατσένιουκ και Βιτάλι Κλίτσκο, να αναλάβουν την πρωθυπουργία και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αντίστοιχα.

Μέχρι χθες, η ηγετική «τρόικα» της αντιπολίτευσης –στην οποία περιλαμβάνεται και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία (πρώην Εθνικοσοσιαλιστικού) Ολέγκ Τιάνιμποκ– αρνούνταν να αναλάβει κυβερνητικά αξιώματα, θεωρώντας ότι πρόκειται για «παγίδα» με στόχο την εκτόνωση του κινήματος. «Οφείλουμε να αλλάξουμε όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλίτσκο. Xρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού θα αναλάβει ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σεργκέι Αρμπούζοφ, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας.

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως χθες σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, καθώς βουλευτές του Κόμματος των Περιφερειών που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία απειλούσαν να καταθέσουν πρόταση για επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Ωστόσο, στη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποίησαν στροφή 180 μοιρών και εναρμονίστηκαν με τη διαλλακτική γραμμή του Γιανουκόβιτς. Με ψήφους 361 έναντι 2, η Βουλή ακύρωσε τον νόμο της 16ης Ιανουαρίου, που απαγόρευε το μπλοκάρισμα δημόσιων κτιρίων και την κάθοδο στις διαδηλώσεις με κράνη ή κουκούλες. Στη συνέχεια, η Βουλή ανέστειλε προσωρινά τις εργασίες της, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται πρόταση της πλευράς Γιανουκόβιτς για αμνήστευση των διαδηλωτών που κρατούνται ή κατηγορούνται για βιαιοπραγίες με τον όρο ότι θα σταματήσουν τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, που έχουν εξαπλωθεί σε 14 από τις 25 περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τρεις αστυνομικοί μαχαιρώθηκαν από διαδηλωτές στην πόλη Χέρσον, στα νότια. Ενας εκ των αστυνομικών εξέπνευσε αργότερα, για να γίνει ο δεύτερος ένστολος που χάνει τη ζωή του από βίαιες επιθέσεις διαδηλωτών. Συνολικά πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των ταραχών της τελευταίας εβδομάδας.

Στο μεταξύ, η υπεύθυνη Εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον, αναμενόταν να ταξιδέψει χθες το βράδυ στο Κίεβο, επισπεύδοντας κατά 48 ώρες την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Ουκρανία. Στόχος της Ευρωπαίας αξιωματούχου είναι να μεσολαβήσει για την υπέρβαση της κρίσης, την οποία πυροδότησε η υπαναχώρηση του προέδρου Γιανουκόβιτς, τον περασμένο Νοέμβριο, αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κ. Αστον επρόκειτο να μεταβεί στο Κίεβο προερχόμενη από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα συνάντηση κορυφής μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή