Στο Μπάκιγχαμ με εισιτήριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις θύρες τους σε περισσότερους επισκέπτες θα πρέπει να ανοίξουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έναντι εισιτηρίου, και φυσικά όταν η βασίλισσα Ελισάβετ δεν είναι εκεί. Με την αύξηση των εσόδων θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν οι εργασίες ανακαίνισης του ιστορικού κτιρίου, όπως και άλλων που ανήκουν στη βασιλική περιουσία, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν Βρετανοί βουλευτές, επισημαίνοντας ότι τα βασιλικά ανάκτορα θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερο επιχειρηματικό χαρακτήρα, να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού όπου αυτό είναι εφικτό και να αντικαταστήσουν έναν παμπάλαιο καυστήρα.

Η έκθεση των Βρετανών βουλευτών για τα οικονομικά της βασίλισσας Ελισάβετ φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας μία εικόνα διόλου κολακευτική για τον θεσμό της μοναρχίας: παλάτια που καταρρέουν, ενώ διαπιστώνει ότι ο ειδικός λογαριασμός για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δεν ξεπερνά πλέον το ένα εκατ. στερλίνες.

Τα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Δαπανών του βρετανικού Κοινοβουλίου αναφέρουν χαρακτηριστικά στο πόρισμά τους ότι το παλάτι χρειάζεται μετρητά προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα όπως τα παλιά και υπό κατάρρευση παλάτια σε ολόκληρη τη βρετανική επικράτεια. Σύμφωνα με το πόρισμα, το 39% των οικημάτων που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση και κάποια από αυτά είναι επικίνδυνα ή η κατάστασή τους επιδεινώνεται διαρκώς. «Ο καυστήρας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ είναι 60 ετών», ανέφερε η πρόεδρος της επιτροπής Μάργκαρετ Χοτζ στο BBC. «Θα πρέπει οι αρμόδιοι να λάβουν πολύ στα σοβαρά το πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες συντήρησης των κτιρίων». Ταυτόχρονα τόνισε ότι η βασιλική οικογένεια θα πρέπει να μάθει να κάνει περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα, μία πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Βρετανοί μετά 5 χρόνια οικονομικής λιτότητας.

Επίσης στην έκθεση επισημαίνεται ότι το προσωπικό των ανακτόρων παρέμεινε σταθερό, περί τα 430 άτομα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας, περίοδο κατά την οποία έγιναν περικοπές αλλά και χιλιάδες απολύσεις στον βρετανικό δημόσιο τομέα.

Επίσης η Μάργκαρετ Χοτζ, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, επισήμανε ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ παραμένουν ανοικτά για το κοινό μόνο 78 ημέρες τον χρόνο. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την κατοικία της βασίλισσας της Αγγλίας στο Λονδίνο μισό εκατομμύριο άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο και σύμφωνα με την επιτροπή η ενίσχυση του αριθμού των επισκεπτών θα ήταν θετική και για την ενίσχυση του εισοδήματος. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθηθεί μία πιο εμπορική ή καλύτερα επιχειρηματική προσέγγιση από αυτούς που είναι υπεύθυνοι προκειμένου να καταγραφεί αύξηση του εισοδήματος», αναφέρει η έκθεση των Βρετανών βουλευτών. Η βασίλισσα Ελισάβετ εισέπραξε από τους Βρετανούς φορολογούμενους, κατά το έτος 2012-2013, τριάντα ένα εκατ. στερλίνες (37 εκατ. ευρώ).

Η απάντηση από το Μπάκιγχαμ αναφέρει ότι ήδη γίνονται περικοπές για να περιοριστούν κατά το δυνατόν τα έξοδα και ότι ο λογαριασμός έκτακτων αναγκών περιορίστηκε εξαιτίας του υπέρογκου κόστους των εορτασμών για το αδαμάντινο ιωβηλαίο της Ελισάβετ το 2012.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή