Ευφορία στην Τυνησία μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος

Ευφορία στην Τυνησία μετά την έγκριση του νέου Συντάγματος

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος της λαϊκής εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο σημαδεύτηκε από νέο λουτρό αίματος, στις συγκρούσεις μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της στρατιωτικής ηγεσίας, που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Η παρατεταμένη κρίση στην Αίγυπτο, σε συνδυασμό με τη χαοτική κατάσταση της Λιβύης και τον άγριο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ενίσχυσε τη θέση όσων υποστηρίζουν πως η βραχύβια Αραβική Ανοιξη διέψευσε τις πληθωρικές προσδοκίες που είχε γεννήσει, δίνοντας τη θέση της στον βαρύ Αραβικό Χειμώνα. Ωστόσο, στην Τυνησία, τη χώρα που πυροδότησε το τσουνάμι των ανατροπών στον αραβικό κόσμο με την εξέγερση που ανέτρεψε το απολυταρχικό καθεστώς Μπεν Αλι, τον Δεκέμβριο του 2011, η ελπίδα της δημοκρατικής αλλαγής συνεχίζει να είναι ζωντανή.

Ως απαρχή μιας καινούργιας εποχής για το πιο κοσμικό κράτος του αραβικού κόσμου έγινε δεκτή η έγκριση νέου συντάγματος από το Κοινοβούλιο της Τυνησίας. Οι βουλευτές πανηγύρισαν με επευφημίες και παρατεταμένα χειροκροτήματα την υπογραφή του νέου καταστατικού χάρτη, ο οποίος κατοχυρώνει μεν το Ισλάμ ως επίσημη θρησκεία του κράτους, αλλά και προσφέρει ισχυρή προστασία στην ελευθερία της έκφρασης και στην ισότητα των δύο φύλων. «Είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Τυνησία, καθώς γιορτάζουμε τη νίκη απέναντι στη δικτατορία», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Μονσέφ Μαρζούκι. «Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση νίκησαν, η Τυνησία νίκησε», προσέθεσε ο Μαρζούκι από το βήμα της Βουλής. «Ορόσημο» στην πορεία εκδημοκρατισμού χαρακτήρισε το νέο σύνταγμα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Μετά την επανάσταση του 2011, το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα (Αναγέννηση) αναδείχθηκε ηγεμονική δύναμη της Τυνησίας, κατακτώντας την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές, για να γίνει ο κορμός της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, η δολοφονία δύο ηγετικών στελεχών της κοσμικής αντιπολίτευσης και η δράση των σκληροπυρηνικών σαλαφιστών, που εκφράζουν την υπερσυντηρητική πτέρυγα του πολιτικού Ισλάμ, βύθισαν τη χώρα σε νέα κρίση. Υστερα από μήνες πολιτικής αβεβαιότητας, το κόμμα Ενάχντα συναίνεσε, στα τέλη του περασμένου χρόνου, να σχηματισθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον πρώην υπουργό Μεχντί Τζομάα, ο οποίος εκτελεί χρέη υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Ο ιστορικός συμβιβασμός προβλέπει τη διεξαγωγή εκλογών σε ημερομηνία που μένει να καθοριστεί. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι βασικοί διεκδικητές της εξουσίας θα είναι το Ενάχντα και το αντιπολιτευόμενο κόμμα Νιντάα Τούνες, επικεφαλής του οποίου είναι πρώην αξιωματούχος του καθεστώτος Μπεν Αλι.

Ενώ πρωταρχικό μέλημα του Τζομάα είναι να εξασφαλίσει οικονομική υποστήριξη της χωλαίνουσας οικονομίας από τη διεθνή κοινότητα, ένας νέος πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί με τη δίκη 20 σαλαφιστών για τα αιματηρά επεισόδια του Σεπτεμβρίου του 2012 έξω από το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τύνιδα. Τέσσερις Τυνήσιοι είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια διαδήλωσης, την οποία πυροδότησε αμερικανικής παραγωγής κινηματογραφική ταινία που σατίριζε το Ισλάμ. Οι 20 σαλαφιστές είχαν καταδικασθεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια. Η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα, κρίνοντας υπερβολικά επιεική την απόφαση, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η επανάληψη της δίκης. Χθες, ο δικηγόρος των κατηγορουμένων έκανε λόγο για «πολιτική» δίωξη αυτών εξαιτίας των αμερικανικών πιέσεων και ζήτησε να πέσει άπλετο φως στον θάνατο των τεσσάρων διαδηλωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή