Εχθρός της ανισότητας εμφανίστηκε ο Ομπάμα

Εχθρός της ανισότητας εμφανίστηκε ο Ομπάμα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Περιοδεία σε τέσσερις αμερικανικές πόλεις πραγματοποιεί από χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μία ημέρα μετά την κρίσιμη ομιλία του για την Κατάσταση του Εθνους ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου.

Παρότι τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής απασχόλησαν κατά προτεραιότητα τον πρόεδρο στην ομιλία του, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ευθέως τα μέλη του Κογκρέσου ότι θα ασκήσει βέτο σε κάθε προσπάθεια ψήφισης νέων εμπορικών κυρώσεων κατά του Ιράν, ικανών να εκτροχιάσουν τις συνομιλίες με την Τεχεράνη. Ο κ. Ομπάμα είπε ότι, παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, οι προσπάθειες για αναστολή του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος πρέπει να συνεχιστούν. «Αν οι συνομιλίες αποτύχουν, θα ζητήσω νέες κυρώσεις. Αν, όμως, η ιρανική ηγεσία αδράξει την ευκαιρία, η χώρα τους θα έχει πραγματοποιήσει σημαντικό βήμα για την επανένταξή της στην κοινωνία των εθνών, ενώ θα έχουμε επιλύσει ένα από τα κυριότερα προβλήματα ασφάλειας του καιρού μας, χωρίς απειλή πολέμου», είπε ο πρόεδρος.

Για το ζήτημα της Συρίας, ο κ. Ομπάμα δεσμεύθηκε να «εργασθεί με τη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον που αξίζει στους πολίτες της Συρίας· ένα μέλλον χωρίς δικτατορία, τρομοκρατία και φόβο». Σε άλλο σημείο της βαρυσήμαντης ομιλίας του, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν θα λήξει επίσημα στα τέλη του τρέχοντος έτους. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ομπάμα άφησε να εννοηθεί ότι μικρός αριθμός Αμερικανών ειδικών συμβούλων θα μπορεί να παραμείνει επί αφγανικού εδάφους, εφόσον η κυβέρνηση Καρζάι υπογράψει εγκαίρως διμερή συμφωνία συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας, προοπτική που μοιάζει όμως ολοένα και πιο απομακρυσμένη.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού», επισήμανε ο κ. Ομπάμα, εγγυώμενος τη συνέχιση της πολιτικής του, με στόχο τη μετατόπιση του αμερικανικού ενδιαφέροντος προς Ανατολάς, ενώ επανέλαβε την ανάγκη διατήρησης των άρρηκτων δεσμών με την Ευρώπη.

Αναφορικά με την ουκρανική κρίση, ο πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ «εμμένουν στο δικαίωμα κάθε λαού να εκφράζεται ελεύθερα και να αποφασίζει για το μέλλον του».

Αντιμέτωπος με επαναληπτικές εκλογές για το Κογκρέσο αυτό το φθινόπωρο, ο πρόεδρος Ομπάμα αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην οικονομία, στην προοπτική ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των αμερικανικών οικογενειών και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σε μία προσπάθεια να υπερασπισθεί την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, γνωστής ως Obamacare, ο πρόεδρος είπε: «Εκατομμύρια ανασφάλιστοι Αμερικανοί θα εξασφαλίσουν ιατρική κάλυψη. Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης: κάθε πολίτης θα μπορεί να κοιμάται ήσυχος, γνωρίζοντας ότι αν κάτι έκτακτο συμβεί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα χάσει όλα».

Η ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους, παράδοση που χρονολογείται από την εποχή του πρώτου προέδρου, Τζορτζ Ουάσιγκτον, έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική πρωτεύουσα να επιδείξει τη μεγαλοπρέπεια του θεσμού. Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου, έσφιξε τον πρόεδρο στην αγκαλιά της, καθώς αυτός κατευθυνόταν στο βήμα. Την ίδια στιγμή, στη γαλαρία της αίθουσας, οι επίσημοι προσκεκλημένοι του κ. Ομπάμα τραβούσαν τα φλας των φωτογράφων. Μεταξύ τους ξεχώρισαν συγγενείς θυμάτων πρόσφατων ομαδικών δολοφονιών στις ΗΠΑ, αλλά και εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Το πιο ηχηρό χειροκρότημα επιφύλαξε, πάντως, η αίθουσα στον λοχία Κόρι Ρέμσμπεργκ, πολυτραυματία του πολέμου στο Αφγανιστάν, που κάθισε μάλιστα δίπλα στην Πρώτη Κυρία, Μισέλ Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή