Καθυστερεί στη Συρία η απομάκρυνση χημικών

Καθυστερεί στη Συρία η απομάκρυνση χημικών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Επικρίσεις προς την κυβέρνηση της Συρίας για τις καθυστερήσεις στην απομάκρυνση χημικών όπλων από τη χώρα διατύπωσαν χθες οι ΗΠΑ. Παράλληλα, η συριακή κυβέρνηση κατακρίθηκε από την οργάνωση HRW για τη χρήση μεθόδων «συλλογικής τιμωρίας», με την κατεδάφιση ολόκληρων συνοικιών.

Καθώς οι συνομιλίες της Γενεύης φθάνουν στο τέλος τους και οι διαφορές παραμένουν αγεφύρωτες, το μοναδικό ενθαρρυντικό σημείο χθες ήταν ότι όλες οι πλευρές τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου. «Ολοι σηκώθηκαν για να τιμήσουν τις ψυχές των μαρτύρων. Συμβολικά ήταν καλό», είπε ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, Αχμάντ Τζάκαλ.

Ομως οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν γρήγορα στις αντιπαραθέσεις, με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης να κατηγορούν την αντιπολίτευση ως υποστηρίκτρια της τρομοκρατίας, επειδή η αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να υπογράψει έγγραφο που καταδικάζει την τρομοκρατία. «Υποβάλαμε μια πρόταση, στην οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, για τη σημασία της καταπολέμησης της βίας και της τρομοκρατίας. Η άλλη πλευρά την απέρριψε γιατί εμπλέκεται στο θέμα της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ.

Η χρήση του όρου «τρομοκρατία» είναι ένα από τα σημεία διαφωνίας στις συνομιλίες. Για την κυβέρνηση της Δαμασκού, όλοι οι αντάρτες μαχητές είναι τρομοκράτες. Η Δύση θεωρεί ότι κάποιες ισλαμιστικές ομάδες, όπως η ISIL, είναι τρομοκρατικές, ενώ άλλες δίνουν θεμιτή μάχη σε εμφύλιο πόλεμο. Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είπαν ότι η δήλωση που πρότεινε η Δαμασκός αγνόησε τους ξένους μαχητές από το Ιράν, το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Ασαντ.

Οι σκέψεις για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στον εμφύλιο της Συρίας εγκαταλείφθηκαν μετά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, που οδήγησαν σε υπογραφή συμφωνίας για την απομάκρυνση των χημικών όπλων από τη Συρία. Χθες, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, Ρόμπερτ Μίκουλακ, είπε ότι μόλις το 4% των χημικών έχει απομακρυνθεί από τη χώρα. «Η Συρία έχει πει ότι η καθυστέρηση στη μεταφορά αυτών των χημικών οφείλεται σε “ανησυχίες για την ασφάλεια” και ζητάει συμπληρωματικό υλικό – αλεξίσφαιρα γιλέκα για τη μεταφορά, ηλεκτρονικά αντίμετρα και ανιχνευτές αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών», έγραψε ο Μίκουλακ. «Αυτά τα αιτήματα είναι αστήρικτα και δείχνουν νοοτροπία παζαριού, όχι ενδιαφέρον για την ασφάλεια».

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Human Rights Watch αποκάλυψε χθες, συγκρίνοντας δορυφορικές φωτογραφίες και συζητώντας με κατοίκους, ότι ο συριακός στρατός έχει ισοπεδώσει ολόκληρες συνοικίες στη Δαμασκό και τη Χάμα.

Οι στρατιώτες ενημερώνουν τους κατοίκους ότι η συνοικία τους θα ισοπεδωθεί «για πολεοδομικούς λόγους» και ανατινάζουν τα κτίρια με εκρηκτικά. «Το να σβήνονται ολόκληρες γειτονιές από τον χάρτη δεν είναι θεμιτή τακτική πολέμου», ανέφερε ο ερευνητής της οργάνωσης, Ολε Σόλβανγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή