Γιατί πήρε «διαζύγιο» η Γιόχανσον από την ανθρωπιστική οργάνωση

Γιατί πήρε «διαζύγιο» η Γιόχανσον από την ανθρωπιστική οργάνωση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λήξη της συνεργασίας της με την Αμερικανίδα σταρ του Χόλιγουντ Σκάρλετ Γιόχανσον ανακοίνωσε χθες η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση Οξφαμ, λόγω ασυμφωνίας απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή της ηθοποιού σε διαφήμιση της ισραηλινής εταιρείας SodaStream, που λειτουργεί στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης. Η Γιόχανσον, η οποία συνεργαζόταν με την Οξφαμ ως πρέσβειρα για την ευαισθητοποίηση απέναντι στη χρόνια φτώχεια, έγινε το δημόσιο πρόσωπο της SodaStream και συμφώνησε να παίξει στο διαφημιστικό της εταιρείας που θα προβληθεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Super Bowl την Κυριακή, κάτι που θεωρήθηκε «ασυμβίβαστο» με τον ανθρωπιστικό ρόλο της βρετανικής οργάνωσης.

Η συμφωνία πολλών εκατομμυρίων ανάμεσα στην ηθοποιό και την ισραηλινή εταιρεία έχει προκαλέσει την κατακραυγή των ακτιβιστών και των ανθρωπιστικών οργανώσεων που αντιτίθενται στους εποικισμούς. Αν και η SodaStream απασχολεί τόσο Παλαιστίνιους όσο και Ισραηλινούς υπαλλήλους και υποστηρίζει πως προωθεί ένα πρότυπο ειρηνικής συνεργασίας, η παρουσία του εργοστασίου της στα επίμαχα εδάφη της Δυτικής Οχθης θεωρείται παράνομη βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως τονίζει η Οξφαμ. «Η Οξφαμ πιστεύει πως επιχειρήσεις όπως η SodaStream που λειτουργούν στους εποικισμούς, εντείνουν τη φτώχεια και την άρνηση των δικαιωμάτων των παλαιστινιακών κοινοτήτων για την υποστήριξη των οποίων εργαζόμαστε», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Υστερα από συζητήσεις με τη Γιόχανσον και οι δύο πλευρές κατέληξαν ότι η συνεργασία τους δεν θα μπορούσε να συνεχισθεί. «Η ίδια και η Οξφαμ έχουν θεμελιώδεις διαφωνίες σχετικά με το μποϊκοτάζ, την εκποίηση και την επιβολή περιορισμών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αμερικανίδας σταρ. Οι απόψεις αυτές προωθούνται κυρίως από υποστηρικτές των Παλαιστινίων, που καλούν σε μποϊκοτάρισμα των ισραηλινών προϊόντων και αμφισβητούν τη νομιμότητα του κράτους του Ισραήλ. Την περασμένη εβδομάδα, η ηθοποιός είχε σχολιάσει ότι «υποστηρίζει την οικονομική συνεργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ένα δημοκρατικό Ισραήλ και στην Παλαιστίνη».

Το παλαιστινιακό ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού οι ΗΠΑ προωθούν τη συνέχιση των ειρηνευτικών συνομιλιών ύστερα από παύση ετών. «Η ίδια η ύπαρξη των εποικισμών συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ανέφερε την Τετάρτη το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Είναι αδύνατο να αγνοηθεί το ισραηλινό σύστημα παράνομων διακρίσεων, κατασχέσεων γης, κλοπής φυσικών πόρων και υποχρεωτικού εκτοπισμού Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη», πρόσθεσε η οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή